Tocht om de Noord - dag 2

Op zondag 19 september 2021 konden we een uur later uit onze overnachtingsplaats met de trein vertrekken en nu was de duur van de treinreis maar 7 minuten. Want nu was de startplaats Loppersum.

Vanaf het station liepen we eerst naar de Petrus en Paulus kerk. Daar haalden we ons Raaisbewies op, ook wel Gronings paspoort of startkaart genoemd. Na de Kreupelstraat sloegen we af en liepen naar de doorgaande weg van Loppersum naar Garrelsweer. Bij een bouwterrein was op een hekwerk een geelkleurige zijl opgehangen waarop iemand had geschreven: “Voorzichtig, mijn papa werkt hier”. Verderop had een dame op een tafel verschillende soorten wol uitgestald met enige speelgoedbeesten er bij. Ze was net klaar met de inrichting en ze was blij dat al iemand er een foto van wilde maken. Langs de ongeveer 2 km lange vervolgweg was niet zoveel bijzonders te zien.

Bij Garrelsweer aangekomen bleven we eerst langs de noordoever van het Damsterdiep lopen, maar bij de Kerkstraat staken we het Damsterdiep over. Nu liepen we parallel aan de heen route langs het Damsterdiep terug tot aan dorpshuis Weesterheem. Hier hadden we een korte rust. Het fraai betegeld bankje werd aan beide zijde gefotografeerd. Na de Gereformeerde kerk van Garrelsweer staken we een brug over de Oude Wijmers over met opvallende brugleuningen. Vrij snel achter elkaar passeerden we Huize Tjassensheerd  en Sybellemaheerd. Via Weerdumerdraai werd Eekwerderdraai bereikt. Hier staken we het Damsterdiep weer over. Na een tomaatjes en komkommerpost volgden we het Tiggelpad. Op dit pad troffen we een muziekant die (zogenaamd) zijn beatgroep niet kon vinden. Het Tiggelpad voerde verderop langs Huize Rusthoven. Uiteindelijk kwamen we op landgoed Ekenstein bij het gelijknamige hotel. Hier kregen we onze wandelhap. We besloten eerst ons eigen brood op te eten onder het genot van een Latte Macchiato.

Op weg naar Appingedam kregen we nog in de verte zicht op de kerk van Tjamsweer. Onze wandelroute liep er nu niet langs. In Appingedam staken we een zijtak van het Damsterdiep, Nieuwe Diep genaamd, over en volgden een vlonderpad langs het Nieuwe Diep naar de Stadshaven van Appingedam. We liepen om de Nicolaikerk, die in de steigers stond, heen en staken via de Oude Kerkstraat het Damsterdiep over met zicht op de bekende hangende keukens. Na de Solwerderstraat volgden we het Trekpad langs het Damsterdiep. Na een rotonde volgden we de Solwerderweg. Na kruising met de N33 liepen we langs het blauwe bord van de bebouwde kom van Delfzijl. Na zicht op de lange schoorsteenpijp van de steenfabriek liepen we langs roeivereniging Neptunus.

Bij de scouting Fivelgroep Delfzijl hadden we weer een rust. Een scout vroeg op een gegeven moment of we het goed vonden dat een gemaakte video met ons erop, op een social medium, hier Facebook, mocht worden geplaatst. Wij gaven daarvoor toestemming maar we hebben later op hun Facebookpagina ons niet kunnen vinden. We staken achtereenvolgens het Damsterdiep, het Oude Eemskanaal en het Afwateringskanaal van Duurswold over. Daarop werd de fraaie Farmsummerkerk bereikt. Op weg naar de finish kwamen een paar maal langs schuttingen waarop fraaie schilderkunstwerken waren geplaatst. Het waren twee mooie dagen geweest waarbij vooral de zaterdag erg afwisselend was.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor