Heide tocht vanuit Ede

Op vrijdag 25 augustus 2017 was de derde dag van de Edese 4-daagse. Ik vond deze route zo mooi dat ik deze, voor de 2e keer naliep op zaterdag 21 augustus 2021. Voor dit weekend was enerzijds mooi weer voorspeld en anderzijds moest de heide nu op zijn mooist zijn.

Met de auto reden we naar een parkeerplaats in het bos nabij Hotel De Bosrand te Ede en begaven we ons op pad. Na 2 km voerde de route langs het Mobilisatiecomplex Ede-Driesprong. Het bleek dat over de wandelroute een mountainbike parkoers was aangelegd. Na zon 2 km dit mountainbike-parcours te hebben gevolgd en de GPS nog steeds dezelfde wandelroute aangaf, besloten we de route te verlaten toen we een leuk, smal zijbospad zagen. Maar toen kwam dat op een breed ruiterpad uit. Dat was ook niet ideaal.

Maar de ruiterpaden waren hier breed zodat we aan de rand van de paden konden lopen waar het zand wat harder was. We kwamen weer terug op de route. Na een parkeerplaats die destijds als verzorgingspost dienst deed volgden we een zandweg met fietspad. Door het mooie zonnige weer was het druk op de fietspaden.

Verder liepen we prachtig langs het Mosselse Veld naar cafe restaurant De Mossel. Hier was hier behoorlijk druk. We liepen naar de schuur met paarden. Daar konden we rustig aan een picknickbank in de schaduw zitten. Bij een kraan konden we onze flesjes bijvullen.

Daarna volgden we fietspaden langs de Mosselse weg en de Planken Wambuisweg tot aan uitzichtpunt Walenburg. Gelukkig verliet de route hier de fietspaden, want we konden bij wijze van spreken geen fietser meer zien.

Over de Eder heide volgden we enige brede zandwegen die ook door militaire voertuigen worden gebruikt. Dat was dus zwaar lopen. Bovendien brandde de zon hier behoorlijk op onze hoofden. We kwamen op de Hessenweg uit, een fietspad langs een brede zandweg, We besloten hier een alternatieve vervolgroute te nemen. Zoals eerder gezegd hadden we geen behoefte meer om nog meer fietsers te zien. We waren deze tocht vooral begonnen omdat in dit weekend de heide op zijn mooist moest zijn.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor