Klarenbeekse- en Alba klompenpadentocht

Op zaterdag 14 augustus 2021 organiseerde sc Klarenbeek o.a. een 20 km tocht vanuit Klarenbeek. Wij kwamen daar rond 9 uur aan. Vanwege corona was voor-inschrijving verplicht en het aanmelden was in een grote sportzaal. Daarna begaven we ons op pad. Klarenbeek werd verlaten langs molen De Hoop. Daarna betraden we het Klarenbeekse klompenpad. Op een paal was een klomp bevestigd. We liepen deze dag veel langs sloten, beken en weteringen. Als eerste liepen we over een graspad langs de Grote Wetering op de grens van de gemeente Voorst en Apeldoorn en kwamen daarbij langs een oude stenen grenspaal. Verderop liepen we langs de Betlehemsloot. De Sompsloot werd overgestoken en daarna volgden we de Van Sprenkenslaansloot.

Na ruim 5 km kwamen we bij de Beekbergse beek, die parallel loopt met de Verloren beek. Bij het huis van de voorzitter van WS78 was de eerste verzorgingspost. Je kon hier nemen wat op de tafel was uitgestald. Wij namen, tot twee keer toe, een yoghurt met een lekker smaakje met wat muesli. We verlieten de verzorgingspost met een dropje en een appel. We kruisten achtereenvolgens de Beekbergse beek en de Verloren beek. We bereikten het Apeldoorns kanaal en liepen onder de A50-snelweg door. Nabij Oosterhuizen staken we het Apeldoorns kanaal over. Via een schoolplein en langs het Dorpsplein werd Oosterhuizen weer verlaten. In buurtschap Molenberg kwamen we langs een kerkje van de Oud gereformeerde gemeente.

In Lieren was op 9½ km de tweede verzorgingspost. Hier kregen we een o.a. een boterham met een gebakken ei. Op 11 km kwamen we bij station Beekbergen. We waren hier al eerder geweest toen deze tocht nog onder supervisie van WS78 stond, maar toch keken we hier uitgebreid rond. De aanwezige vrijwilligers lieten ons, voor zover wij ons aan de regels hielden, onze gang gaan. We werden enigszins overvallen door vermoeidheid. Eerder in de week hadden we meegedaan aan de alternatieve Heuvelland4daagse. Voor het stationsgebouw van station Beekbergen stonden meerdere bankjes in de schaduw waarvan we op een ervan een rust hadden. Verderop liepen we ruim een km over de Ruggeweg, een grintweg die we herkenden van de Apeldoornse 4daagse. Na camping De Bosrand werd bij station Immenbergweg de A50 snelweg gekruist. Inmiddels bevonden we ons op het Alba klompenpad. Via de Oosterhuizer spreng werd koers gezet naar Landgoed Het Esse. Het Apeldoorns kanaal werd (weer) overgestoken en even gevolgd.

Op 17 km was de laatste verzorgingspost. Met een bonnetje wat we op de tweede wagenrust hadden ontvangen, kregen we nu een broodjes met 3 knakworstjes. Ook nu weer konden we van de tafel nemen wat we hebben wilden. Via de Loenense Hooibeek, de Verloren beek en de Beekbergse beek werd Klarenbeek weer bereikt. Bij het verlaten van het bos ontbrak een vervolgpijl. De routebeschrijving gaf hier aan dat we voor een picknickbank LA moesten slaan. Drie wandelaars voor ons liepen RD. Ik schreeuwde kennelijk niet hard genoeg om hen op het onjuiste vervolg te attenderen. De totale afstand bedroeg 21½ km. Het was een zeer geslaagd evenement met fraai zonnig weer. Naast de door ons gelopen afstand van 20 km was ook nog de mogelijkheid om naar keuze 10, 40, 60, 80 of 110 km te lopen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor