alternatieve Heuvelland4daagse, 4e wandeldag: donderdag 12 augustus 2021

Op donderdag 12 augustus 2021 was voor ons alweer de laatste dag van deze alternatieve Heuvelland4daagse. Deze dag gingen we weer voor de 20 km route en begonnen onze wandeling bij café restaurant ’t Vöske. Dit lag er vooralsnog verlaten bij.

De start werd over de Rijksweg in westelijk richting verlaten. Over het Bemelerheidepad liepen we naar de 160 meter hoge Bemelerberg vanwaar we een prachtig panorama hadden.

De groen, glooiende Bemelerberg heeft aan een kant een mergelwand als op een ansichtkaart. Hier rijst de gele kalksteen hoog de lucht in en vormt een beschermd leefgebied voor roofvogels die er graag nestelen. Bovenop de berg staat en van de meest geliefde zitbankjes van heel Zuid-Limburg.   Rond de heuvel liggen schrale kalkgraslanden die alles behalve schraal ogen. ‘Arme’ grond is nou net waar bijvoorbeeld wilde orchideeën van houden. Zeldzame soorten krijgen hier ruimte door de begrazing van het Mergellandschaap, een van de weinige schapen die de steile hellingen kunnen trotseren.

Na de Sint Laurentiuskerk sloegen we bij Sint Antoniusbank af. Ons pad steeg over het Kloosterpad. Daarbij liepen we langs een golfterrein. Boven op een top torende het golfclubhuis met zijn grote zichtbare terras. Later hoorden we van wandelaars, die daar koffie wilden drinken, dat het koffieapparaat kapot was.

We kwamen bij de Mariagrot en volgden een traject waarlangs 14 kapelletjes stonden. In het verleden heb ik van alle 14 kapelletjes een foto gemaakt. Bij buurtschap Berg volgden we even de Rijksweg en liepen daarbij langs Huize Berg en Dal.

We sloegen af en liepen langs de Justitiële Jeugdinrichting Het Keerpunt. Van voorgaande jaren konden we ons herinneren dat hier een café-restaurant was bij de beelden. Nu zagen we, helaas, alleen de beelden. Na een Vlaams verzetsmonument dwaalden we verder door het Savelsbos Uiteindelijk kwamen we bij Huize De Beuk waar vlak bij een vrij bankje was en we een rust hadden.

Huize de Beuk is een oude boswachterswoning nabij Gronsveld die al in 1848 werd gebouwd. Het pand is opgetrokken uit kalksteen en werd gebouwd in opdracht van de Belgische familie Martens uit Leuven. De naam van het pand is afkomstig van de eerste bewoners, de familie Beuken. Tussen 1848 en 1938 werd het pand door drie generaties Beuken als bos- of veldwachter bewoond. Vanaf de hooggelegen woning konden ze de omgeving goed in de gaten houden. Drinkwater werd gehaald in de waterput aan de voet van de steile Wijngaardsberg die in 1847 was aangelegd door Andreas Beuken, de eerste bewoner van het pand. In 1870 werd het pand verkocht aan de Maastrichtse familie Schreinemacher, maar de Beukens bleven er wonen. In 1955 vertrok de familie Aarts, de laatste bewoner. In 1959 kwam het gebouw in bezit van Staatsbosbeheer die het gebruikte als weekendverblijf voor personeel. In 1961 werd een betonnen waterput met filter aangelegd. In de loop van de jaren 1970 verviel het huis steeds verder en toen het in de jaren 1980 dreigde gesloopt te werden, kwam er toch nog een redding. In 1989 werd Huize de Beuk gerestaureerd door de Heemkundestichting Grueles en leden van de Wildbeheereenheid Savelsbos.

Vlak nadat de bebouwde kom van Eckelrade werd bereikt, werd deze weer verlaten. Een aantal wandelaars liepen Eckelrade in op zoek naar een koffiestop. Enkele van hen kon ik informeren dat aan de Putstraat nr. 1 een dorpshuis was. Maar ik wist niet of die open was. Eerder hadden wij van wandelaars vernomen dat zij daar op zondag 8 augustus koffie hadden gedronken. Later bleek dat het dorpshuis alleen op zondag open was.

Over de Heilige Geestweg werd Eckelrade verlaten. Nu zetten we koers naar Cadier en Keer. Hier was bij een bakker een mogelijkheid om koffie te drinken. In een zijstraat zagen we wandelaars bij café Old Inn op een terras zitten. Cadier en Keer werd over het Boenderdelsvoetpad verlaten. Verder liepen we op korte afstand langs Sint Antoniusbank met een afslag naar de Mariagrot, naar Bemelen. Bij de finish zaten we nog gezellig een uur alvorens de finish te verlaten. Het was deze dag de drukste dag van onze alternatieve 4-daagse, maar ook de warmste met 26 graden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor