van de aanlegsteiger op Texel naar De Koog

Op zaterdag 3 juli 2021 maakten we gebruik van een keuzedag van onze treinkaart. Met de eerste trein vanuit ons dorp aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug reden we naar Utrecht alwaar wij overstapten op de doorgaande trein naar Den Helder. De conducteur van de trein liet zich bij deze rit niet zien. Wel liet hij van zich horen door meerdere keren om te roepen dat zowel in de trein als op de perrons een mondkapje nog steeds verplicht is. En dat het mondkapje niet alleen de mond maar ook de neus moest bedekken.

Om 9.24 uur kwamen we met de trein in Den Helder aan. Hoewel er een bus naar de aanlegsteiger van de boot reed, besloten wij de ongeveer 2 km lopend af te leggen want de eerstvolgende afvaart was om 10 uur.

Op Texel aangekomen begaven we ons meteen op pad. Als basis van onze wandeling was de route van de eerste dag van de oude NS wandeltweedaagse. Als eerste liepen we langs de Mokbaai tot aan de ingang van de Joost Dourleinkazerne.

Daarna liepen we langs de Horsmeertjes en door de Kelderhuispolder. Het was hier wel afzien. De zon brandde op ons hoofd en we liepen erg beschut voor wind waardoor het behoorlijk warm aanvoelde. Meerdere keren stopten we op schaduwrijke plaatsen.

We kwamen op het strand uit en volgde dit noordwaarts tot aan de Hoornderslag. Hier hadden we een rust bij Paal 17. Door bos-, heid- en duingebied liepen we naar bospaviljoen 't Turfveld. Hier hadden we onze tweede grote rust. De derde grote rust was bij paal 9.

Daarna was het niet zo ver meer naar De Koog. Bij een pannekoekenrestaurant aten we nog snel een pannekoek. Daarna reden we met de bus naar de boot en in Den Helder met de bus naar het treinstation en verder huiswaarts met de trein. Na het middaguur werd het overwegend bewolkt maar bleef de temperatuur aangenaam. In totaal liepen we 22 km en deden daar ruim 6 uur over.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor