Alternatieve Sallandse Wandel Vierdaagse, de dag van Heino

Vanuit ons vakantieadres te Hellendoorn reden we op vrijdag 16 april 2021 met de auto naar het centrum van Heino voor de start van de 2e dag van de alternatieve Sallandse Wandel4daagse 2020.. We konden de auto gratis parkeren langs de Kloostermanshof. Beeldbepalend in het centrum van Heino is de Nederlands Hervormde kerk. Hier begonnen we aan deze wandeling. Terwijl Coos de stempelkaart tevoorschijn haalde maakte ik nog een foto van een oud gebouw met de tekst “Coop Landbouw Vereeniging Heino”. Ook het gebouw “De Goede Keus” werd op de gevoelige plaat vastgelegd. Het rolluik van een snackbar was van fraaie afbeeldingen verzien die aangaven dat de snackbar gesloten was.

Over de Dorpsstraat en de Zwolse weg werd Heino verlaten. Na een bosgebied werd de Zwolse weg opnieuw opgezocht en even gevolgd. Hier werden we ingehaald door een man met het vierdaagse boekje in zijn hand. Verderop werd de Zwolse weg verlaten en volgden we de Kolkwetering. We kregen de behoefte om te rusten op een bankje en daartoe raadpleegden we de alle-bankjes-app. Na een paar huizen zagen we op een bankje de man zitten die ons eerder had ingehaald. Dit was niet het bankje dat we op het oog hadden want het bankje waar de man op zat stond niet op de alle-bankjes-app. Maar nu wel want iedere gebruiker van voornoemde app kan bankjes toevoegen of weghalen.

Toen we uitgerust waren en ons pad vervolgden zagen we nog 4 dames die deze dag van de vierdaagse liepen. We zagen hen later meerdere malen omdat ze bijna hetzelfde tempo hadden en ook wel eens verkeerd liepen. Wij liepen geen enkele keer verkeerd, mede omdat ik de route met mijn GPS volgde. De routes had ik op afstandmeten.nl gevonden.

Over een lommerrijk laantje werd Huize Den Alerdinck bereikt. Met een fraaie bijna rondwandeling om voornoemd huis en door het aanliggende bos werd koers gezet naar landgoed Colckhof. De Nieuwe Wetering werd bereikt en een tijdlang gevolgd. We waren blij dat we een hoedje en een zonnebril op hadden want de zon scheen nu uitbundig.

Ook na kruising met de spoorlijn bleven we een tijdlang de Nieuwe Wetering volgen. Bij de zijweg Rozendaelseweg week de GPS route even af van de beschreven route. De gps-route die we hanteerden was door een wandelaar op afstandmeten.nl gezet. Op dit punt liepen de 4 vriendinnen voor ons de route volgens onze GPS-route. Dit punt was even wat onduidelijk, want voor zover we het idee hadden liepen de 4 vriendinnen zonder GPS. Wij moesten de Nieuwe Wetering nog even verder volgen om deze vervolgens over een smal bruggetje over te steken. In een zijpad zagen we een bordje van Landgoed ’t Rozendael – ’t Nijenhuis staan

We liepen nu min of meer parallel aan de spoorlijn tot aan de Stationsweg. Nabij station Heino sloegen we af over ’t Nijenhuis. We zaten nu in een dip en keken reikhalzend uit naar een bankje. Toen een bankje dan eindelijk op ons pad kwam gingen daar net die 4 vriendinnen op zitten, helaas. Volgens de alle-bankjes-app was bij de ingang van kasteel Nijenhuis een zitbankje. Maar helaas, het bankje was er niet meer. Inmiddels staat het nu ook niet meer op de alle-bankjes-app. Tijdens onze rondwandeling om kasteel Nijenhuis kwamen we bij de Nieuwe Wetering waarlangs een soort stalen platen waren opgestapeld. Dit werd nu onze rustpost. We hadden hier zicht op de tuin van kasteel Nijenhuis en in deze tuin stonden enige niet alle daagse beelden. In de fotoreportage kan je een indruk van die beelden krijgen.

Door een smalle doorgang in een hekwerk waarbij onze rugzak afgedaan moest worden om erdoor te kunnen lopen, vervolgden we ons pad. Net als bij kasteel Den Alerdinck liepen we bij kasteel Nijenhuis fraai over het bosrijke landgoed. We staken ongemerkt de gemeentegrens van Olst-Wijhe naar Raalte over en even later werd bij een rust.nl-punt en tevens boerderij de tweede stempelpost bereikt. We lieten ons hier 2 koffie goed smaken.

Verderop kwamen we nog nabij kasteel 't Reelaer, maar daar kwamen we niet vlak langs. Voor De 4e en laatste keer werd de drukke N35 overgestoken. Langs Huize De Vlaminckhorst werd het centrum van Heino weer bereikt. Het was een hele aardige wandeling geworden met ruim 10 uur zonneschijn.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor