Hollandse Savanne tocht

Op dinsdag 2 maart 2021 liepen wij de Hollandse Savannetocht vanuit Hillegom, een creatie van Piet Berg. Deze WS78 tocht was gepland voor zaterdag 31 oktober 2020. Door het coronavirus werd o.a. deze tocht geannuleerd. Piet vond dat zo jammer dat hij besloot om op de Facebookpagina “WS78 wandelaars” deze tocht aan te bieden voor belangstellende. Zowel de routebeschrijving als de gps-track.
natuurgebied de Geestgronden te Hillegom
rondom woonzorgcentrum Horstendaal en Saanensduin te Bennebroek
Met de auto waren we naar de start gereden, alwaar een zeer ruime parkeerplaats was. Tegen half elf begaven wij ons op pad. Het was prachtig zonnig weer met een maximumtemperatuur van 13 graden tijdens de wandeling. Meteen na de start liepen we langs de Vaart voormalige Zanderijpolder. Bij het Karel Doormanplein kwamen we langs De Hoeksteen kerk. Na Bedrijventerrein Treslong volgden we de Weerlanervaart.

Over de Oude Weerlaan werd de prachtige Vosse- en Weerlanerpolder bereikt en doorkruist. Voor de grote paarden manage Hillegom sloegen we af. We kwamen een man tegen die met twee geiten liep. Het bleek zijn huisdieren te zijn.

Bij de Oosteindervaart werd natuurgebied Vosse- en Weerlanerpolder weer verlaten en volgden nu de vaart westwaarts. Na buurtschap Oosteinde, behorende bij Hillegom, dwaalden we door bosgebied De Geestgronden. Even weken we hier onverwacht af van de GPS route. Hierdoor staken we een paar meters af.
langs de Bekslaan te Vogelenzang
langs de Bekslaan te Vogelenzang
Hillegom werd ingeruild voor Bennebroek gemeente Bloemendaal. Nu dwaalden we door Park Vogelenzang rondom woonzorgcentrum Horstendaal en Saanensduin. We staken de Leisetrekvaart over en bereikten daarop café restaurant De Wachtkamer, gelegen in het voormalige fraaie stationsgebouw van Vogelenzang. Hier dronken we koffie-to-go en namen er appelgebak bij. Er werd ons duidelijk gemaakt waar we niet mochten zitten. De politie had hier al een controle uitgevoerd.

We staken de spoorlijn Leiden-Haarlem over. Nu moesten we goed kijken naar de derde oude boom aan de rechterzijde van de weg. De parkoersbouwer had ons geïnformeerd dat op ongeveer 10 meter hoogte in een ovale opening van de boom wel eens een uil zit. Als er een uil zat dan was dat voor mij niet duidelijk te zien.

Nu werd koers gezet naar Boshut Panneland. Bij het hoofdgebouw Teylingerbosch wees een pijl naar recht om bij Panneland te komen. We besloten de pijl niet te volgen. We hadden per slot van rekening pas kort tevoren koffie bij het voormalige station van Vogelenzang gedronken. We wisten toen nog niet dat de wandelroute later toch langs Boshut Panneland kwam. Het was zelfs volgens de routebeschrijving de officiële grote rust. Toen bleek dat we bij Boshut Panneland koffie-to-go konden krijgen namen we hier toch ook koffie.
Landgoed ’t Huis te Vogelenzang
kiosk Pannenland te Vogelenzang
Na de parkeerplaats Panneland sloegen we na het toegangshek van de Amsterdamse Waterleidingduinen af. Nu dwaalden we ongeveer 4 km door dit prachtige natuurgebied. Wel liepen we steeds vrij dicht langs de oostkant van het natuurgebied.

Vrij dicht bij het drie gemeente punt van Bloemendaal, Zandvoort en Hillegom werd de provincie Noord-Holland ingeruild voor de provincie Zuid-Holland. We lieten de 16 meter hoge Berg van Dorus links liggen. Voordat de parkeerplaats bij uitgang De Zilk werd bereikt zagen we in totaal 9 herten waarvan vier met grote geweien.

Bij De Zilk liepen we onder de provinciale weg N206 door. We sloegen af over de Zilkerbinnenweg. Achteromkijkend kregen we fraai zicht op de Heilige Hart van Jezus kerk te De Zilk. De Leidse trekvaart werd weer bereikt en gevolgd. Over de N442 werd Hillegom weer bereikt over de Beeklaan. Het laatste stuk liepen we langs de Vaart van Zanderijpolder. Het was een hele mooie tocht geworden. We danken de parkoersbouwer hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor