De dag van Mantinge

Op vrijdag 24 juli 2020 was alweer de laatste dag van deze alternatieve wandelvierdaagse. Deze dag begonnen we vanuit het centrum van Mantinge. Toen we Mantinge met de auto inreden zagen we een geschikt plekje om de auto te parkeren, vlak langs onze wandelroute. Op de parkeerplaats stond net een echtpaar en ze liepen heel traag verder. Wij knipperden met de richtingaanwijzer en wachten geduldig totdat zij onze geplande parkeerplaats hadden verlaten. Ze keken vreemd naar ons omdat zij niet wisten wat onze bedoeling was. Deze dag liepen we de route van de tweede dag tegengesteld.

Nadat we de bebouwde kom van Mantinge hadden verlaten, dwaalden we door natuurgebied het Mantingerveld. Toen we Nieuw-Baalinge naderden, begon het te regenen. Aanvankelijk schuilden we onder een overkapping voor auto's bij een huis. Later onder het afdak van een huis over de voordeur. Bij Koffie- en Theehuis Bi'j Oons pauzeerden we meer dan een uur. Uiteindelijk werd het droog en vervolgden we ons pad.

Toen we Nieuw-Balinge over de Koekoeksdijk verlieten, kwamen ons drie wandelaars toegelopen, drie dames. Zij liepen ook de alternatieve wandel4daagse. Zij kwamen uit Emmen. Daarop kwamen we bij boswachterij Gees. Bij het Mekelermeer hadden we rust op een bankje. Opnieuw zagen we Schotse Hooglanders, maar die graasden nu ver weg. Net als op woensdag kwamen we bij hetzelfde rustpunt.nu-adres. Nu was het wel open. De eigenares was verbaasd ons weer te zien.

Nu volgden we een lange weg die in de gemeente Coevorden/Meppen Mepperstraat heette en daarna in de gemeente Midden-Drenthe/Mantinge Mantingerdijk heette. Opnieuw kwamen we drie wandelaars tegen die de alternatieve 4daagse liepen. En toevallig waren het dezelfde drie wandelaarsters die we eerder op de dag getroffen hadden. Even voor Balinge, net voordat we van de asfaltweg afsloegen, kwam een bestelauto wat hard aangereden voor de relatief smalle weg waarop we wandelden. Bij het horen van de auto stak Coos haar wandelstok opzij. Daar schrok de automobilist van en remde af. Hij stopte zelfs en zei tegen Coos door het geopende autoraam dat hij daar niet van gediend was. Het liep verder met een sisser af.

Zowel voor als na het centrum van Balinge liepen we nog fraai onverhard langs weilanden, korenvelden, sloten en zelfs een smal pad tussen varens door. Aan de rand van Mantinge hoorden we op een gegeven moment het geklep van ooievaars. Het bleek dat we vrij dicht langs een ooievaarsnest liepen. Een paar honderd meter voor onze finish hadden we een rust bij De Mantinger Es - Bed & Breakfast en theeschenkerij. We lieten ons een Latte Macchiato goed smaken. De uitbater vertelde dat hier deze dag heel wat alternatieve vierdaagse wandelaars hadden gepauzeerd. En allemaal hadden ze het erover dat de wandel.nl-app niet goed werkte.

Met de auto reden we naar een La Place vestiging te Zwolle om daarna verder huiswaarts te reizen. Het waren vier mooie wandeldagen geworden. Zodra de medaille binnen is, voor Coos, gooi ik de wandel.nl-app van de smartphone. Coos krijgt de medaille gratis omdat ze voor de 4-daagse had ingeschreven. Ikzelf heb de medaille niet besteld. We hebben al voldoende medailles.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.


Henri Floor