De dag van Dwingeloo

Op donderdag 23 juli 2020 liepen we grotendeels door het bosgebied van Nationaal Park Dwingelderveld, globaal tussen het centrum van Dwingeloo en de Boslounge (VanderValk) te Spier. We reden met de auto naar parkeerplaats Achter 't Zaand te Dwingeloo, midden in het bos. Deze dag volgden we de 20 en 30 km route van een vierdaagsedag van Diever. Op 11 juni 2020 had ik deze route alleen gelopen omdat Coos toen geen zin had.

Eerst liepen we naar de zuidrand van het bosgebied. Daar aangekomen liepen we oostwaarts, dus in de richting van Spier. Even voorbij het Koelaartsveen sloegen we af. Na afwisselend bos en open gebied kwamen we bij een meer. Bij uitkijkpunt schapenkop verlieten we even de route voor de beklimming van deze uitkijktoren. Verder liepen we naar de Boslounge te Spier. We kwamen hier om 9:50 uur aan en moesten daarna 10 minuten wachten voor de opening van deze uitbater. We troffen hier nog twee wandelaars uit Emmen die ook meededen met de alternatieve 4daagse. We zagen hier ook een wandelaarster met een blauw T-shirt waar achterop "wandeltrainer". We zagen haar later met vijf medewandelaars weglopen.

Na een welverdiende rust vervolgden we ons pad. Op afstand zagen we twee ruiters. Even later, zij hadden een andere route genomen, troffen we hen weer. Ze kwamen ons achterop. Ze reden naast elkaar zodat ik een mooie foto van ze kon maken. Bij Vakantiepark Zonnetij te Lhee hadden we opnieuw een rust. We werden hier attent gemaakt op stoelen waarvan de zitting bestond uit tweedehands riemen. Dat was een idee van de eigenares van Zonnetij die aan een evenement meedeed en hiermee de eerste prijs wegsleepte. Vanuit Lhee volgden we de Zuiderweg naar het centrum van Dwingeloo. In Dwingeloo pauzeerden we niet en liepen we meteen door. Dwingeloo werd langs het Planetron verlaten.

Planetron werd medio 1989 door door astronaut Jerry Ross geopend. Met de opening was Planetron meteen één van de grootste voorlichtingscentra over astronomie en ruimtevaart in ons land.
Het Zeiss-planetarium is geplaatst in een koepel met een diameter van 15 meter. Naast een planetarium herbergt het ook een sterrenwacht de grootste optische telescoop van Nederland. Daarnaast bezit het Planetron Cinedome een radiotelescoop.
Hiernaast werd het planetarium ook gebruikt als ruimtetheater met rondomfilmvoorstellingen. Deze grootbeeldfilms op het grote koepelvormige projectiescherm omgaven de bezoekers met overweldigend beeld en geluid. Teruglopende belangstelling in combinatie met snelle technische en peperdure ontwikkelingen in de grootbeeldprojectie hebben Planetron doen besluiten de projectie van deze films per januari 2015 te beëindigen. Sindsdien was Planetron uitsluiten nog te bezoeken tijdens sterrenkijkavonden.
In verband met het Corona-virus moesten de sterrenkijkavonden na 13 maart 2020 worden geannuleerd. Omdat het Planetron ten tijde van het Corona-virus is verkocht was de sterrenkijkavond op 13 maart 2020 tegelijkertijd de allerlaatste in de geschiedenis van het Planetron.
In het observatorium van het Planetron werd uitgelegd hoe men met een telescoop naar de sterren kan kijken, aan welke eisen een telescoop moet voldoen en wat de telescoop (de grootste optische telescoop van Nederland!) van Planetron zo bijzonder maakt. De telescoop van Planetron was met een diameter van 60 cm verreweg de grootste telescoop in Nederland. De telescoop weegt ruim 3500 kg.
Planetron heeft sinds de opening in 1989 ongeveer 1,5 miljoen bezoekers ontvangen.
Het Zeiss planetarium projecteert meer dan 15.000 sterren op het grote koepelscherm van Planetron.

Even voor de Joodse begraafplaats sloegen we af. Het bosgebied werd weer betreden en kwamen nog langs restaurant De Bospub. De totale afstand bedroeg deze dag 21 km. Het was weer een mooie en droge dag geworden, de derde op rij.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.


Henri Floor