de dag van Meppen en Gees
Van 21 t/m 24 juli 2020 werd de alternatieve Nijmeegse vierdaagse georganiseerd. Met deze vierdaagse kon je een wandeling van huis uit maken of van elke willekeurige plaats. De afgelopen jaren hebben wij meegedaan aan de Drentse Hooglanden wandeltweedaagse vanuit Nieuw-Balinge dat in Drenthe ligt. In 2019 liepen wij de 30 km route en heb ik de route met mijn GPS opgenomen. Aan de organisatie heb ik ge´nformeerd naar trajecten die over particulier terrein liepen. Daarop heb ik de route daarvoor aangepast. Bovendien heb ik de routes aangepast naar 20 km routes.

Aanvankelijk hadden we plannen om beide routes zowel in de heen richting als in de terugrichting te volgen. Want dan heb je ook een alternatieve vierdaagse gelopen. Nu liepen we een route heen en terug. De vierde route was een rondwandeling vanuit Dwingeloo. We hadden een overnachting geboekt bij hotel De Woudzoom te Spier. De aanmelding bij dit hotel verliep niet volgens planning maar daarover verderop meer.

Op dinsdag 21 juli 2020 liep de wekker om half zes af. Rond zeven uur reden we met de auto naar Nieuw-Balinge. De start was bij Koffie- en Theehuis Bi'j Oons. Dit was ook het officiŰle startadres van de Drentse Hooglanden wandeltweedaagse. Het was deze dag een droge en overwegend zonnige dag. Op landerijen zagen we grote spuitinstallaties die water spoten vanwege de droogte. Na een groot korenveld liepen we de boswachterij Gees in. We hadden hier talrijke vergezichten op meren en meertjes. Daarna kwamen we door natuurgebied de Mepperdennen.

Meppen grenst aan het bosgebied Mepperdennen, een loof- en naaldbos dat in de negentiende eeuw is aangeplant op een voormalige stuifzandterrein. In het bos ligt het grote ven Meeuwenveen. Een onderdeel van de Mepperdennen is het jeneverbesgebied De Palms, een woest natuurgebied dat nog slechts negentien hectare groot is. Het gebied wordt beheerd door de stichting Het Drentse Landschap en Staatsbosbeheer en is populair bij wandelaars.

Daarop werd het (Nederlandse) Meppen bereikt. Dit is een heel mooi plaatsje met talrijke oude boerderijen. Bij ijssalon Nonas Schepijs lieten we ons een cappuccino en een Latte Macchiato goed smaken. Over de Goornsstraat werd Meppen weer verlaten. Eenmaal zagen we in de verte een hert grazen en even later kwam er een tweede hert bij.

Naast de eerder genoemde korenvelden liepen we af en toe ook langs ma´svelden en aardappel-akkers. Meerdere malen zagen we in de velden beregeningsapparatuur staan. We zetten nu koers naar Gees en aan de rand van Gees lag boerderij Talenti ijssalon. Het was hier druk, maar toch was voor ons nog een tafeltje vrij, buiten op het terras. Ook in Gees zagen we talrijke oude karakteristieke boerderijen. Ook een huifkar gezien.

We kwamen langs gedorste korenvelden en daar lagen de korenstengels fraai samengebonden in grote rollen. Over de Twaalfellenweg werd koers gezet naar Nieuw-Balinge. Toen we bij de auto kwamen, reden we naar hotel de Woudzoom te Spier, ons overnachtingadres tijdens deze vierdaagse. De aanmeldprocedure verliep niet soepel. Voor ons was kamer 34 gereserveerd. Maar het bleek dat een sleutel ontbrak. Er werd polshoogte genomen op de kamer en het bleek dat er nog attributen op de kamer lagen van een voorgaande gast. De voorgaande gast werd nog thuis opgemeld, hoorden we. Uiteindelijk werd besloten dat we naar een andere kamer konden gaan. Dat was een veel luxere. Maar we hoefden niet extra te betalen. We aten warm bij restaurant De Bospub te Dwingeloo, midden in het bos.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.


Henri Floor