Romeinse Limespad: Alphen aan den Rijn-Bodegraven

Op zondag 12 juli 2020 reden we met de trein naar Alphen aan den Rijn. De reis verliep niet zoals gepland. Doordat we bij station Den Haag Laan van Nieuw Oost Indië op een verkeerd spoor stonden te wachten op de trein naar Leiden, leverde dat een vertraging van een half uur op. Ik ben niet gewend dat vanuit een treinstation van twee verschillende sporen treinen naar een zelfde plaats rijden, vandaar. In Leiden hadden we een langere overstaptijd waardoor we op het station koffie konden kopen en opdrinken. In Alphen aan den Rijn dronken we ook nog koffie bij de Stationshuiskamer. Daarop vervolgden we met het Romeinse Limespad. Deze dag stond als eindpunt Bodegraven op het programma.

Vrij snel kwamen we langs de Sint Bonifaciuskerk. Deze was geopend, veel kerken zijn op zondag open. Het was een grote kerk. Toch zaten er maar drie mensen in de kerk. Er was geen kerkdienst aan de gang. Wel werd er zachtjes een muziekje gespeeld. Bij de Adventskerk PKN Hervormd sloegen we af. Na de Alphense Brug sloegen we ook af en volgden zoveel mogelijk de Oude Rijn parallel. Na molen De Eendracht kregen we zicht op de Hefbrug Gouwesluis.

Op de Oude Rijn voeren pleziervaartuigen en roeiboten. Verschillende malen voerde de route achter huizen langs. Talrijke vissers zaten af toe ook op wandelpad waarbij we dan even om de hengel moesten lopen. Eenmaal hoorden we een vrouwelijke visser door haar telefoon zeggen of het druk was in de kerk. Toen de vrouw ons zag haalde ze de hengel van het pad. Ik vroeg nog aan haar of het druk was in de kerk waarop zij antwoordde dat het rustig was.

Tot twee maal toe zagen we een molen. De eerste had de omschrijving molen "nummer 3" en de tweede heette "De Dikke" molen. Hier vlakbij was een natuurschaatsbaan. Alleen het gras en de lantaarnpalen zagen we nu alleen. Voor het verenigingsgebouw van de Zwammerdamse schaatsclub stond een beeld dat een schaatser voorstelde. In Zwammerdam was de Ziendebrug over de Ziende opgehaald en moesten we hier dus even wachten. Op de toegangsweg naar de brug stonden ook enige oude auto's te wachten die daarop op de gevoelige plaat werden vastgelegd.

Verderop in Zwammerdam staken we de Oude Rijn over via de Zwammerdamsebrug. Aan de onderkant van de brug waren een paar fraaie graffiti's aangebracht. Bij café Gezwam hadden we een grote rust. Binnen in het café hadden ze alleen barkrukken waarop we besloten buiten te zitten. Verder liepen we door het centrum van Zwammerdam. Opvallend hier waren de talrijke vlaggen die buiten hingen.

Na kruising met de spoorlijn en de provinciale weg N11 werd het buitengebied weer opgezocht. Daarbij liepen we over een weiland en staken een paar vlonders/bruggetjes over. Toen Bodegraven werd bereikt kruisten we de N11 en de spoorlijn. Opvallend hier was dat de spoorwegovergang onbewaakt was. Dat maken we tegenwoordig niet vaak meer mee. Na molen De Arkduif sloegen we af naar het station. Voordat we weer terugreisden naar ons overnachtingadres besloten we nog een pannenkoek in Leiden te eten. Maar omdat we nog tijd over hadden besloten we nog bij Anne & Max koffie te drinken. We wisten dat de koffie van Anne & Max in Utrecht goed smaakte, dus dat zou hier in Leiden ook het geval moeten zijn. We liepen van het station naar Anne & Max in Leiden toe. Maar door vermoeidheid vond Coos het toch te ver en dronken we bij een andere uitbater koffie. Daarna aten we een pannenkoek en keerden vervolgens terug naar ons overnachtingadres. Het was deze dag een droge en zonnige dag geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor