9 mei 10 mei Pronkjewailspel

Elk jaar wordt in de provincie Groningen in het laatste weekend van september het wandelfestival Tocht om de Noord georganiseerd. Dat is een tweedaagse wandeltocht van 40 en ongeveer 20 km. Bij deze wandelingen gaan de routes o.a. door cafÚs, kerken, hotels, zuivelfabriek, boerderijen, koeienstallen. Dat heeft dit soort wandelingen zoveel belangstelling onder wandelaars gewekt dat deze erg populair zijn geworden. Doordat er maar een beperkt aantal wandelaars mee kunnen doen, is naar een alternatief gezocht.

Dat alternatief is het Pronkjewailpad. Met dit pad wordt zoveel mogelijk de mogelijkheden van Tocht-om-de-Noord-wandelingen gerealiseerd. Alleen de afstand is veel langer. Het is feitelijk een LAW geworden. Op dit moment zijn er twee routes, namelijk een Noordroute (250 km) en een Zuidroute (350) km. Samen met mijn vrouw hebben wij deze twee routes al gelopen. Een uitgebreid verslag in woord en beeld staat elders op mijn website. Momenteel is ook nog een Oostroute in ontwikkeling en die staat voor 2021 op het programma.

Door het Corona-virus kon een aantal maanden niet op het Pronkjewailpad worden gelopen. Daartoe werd het Pronkjewailspel ontwikkeld. Met deze app kan fysiek, maar ook virtueel het Pronkjewailpad worden gelopen. Een voorbeeld van het virtueel lopen is: je loopt een route in eigen omgeving of willekeurig ergens anders. De app houdt bij hoeveel stappen je zet en na een aantal stappen, bijvoorbeeld na 2 km, wordt een vraag gesteld waarbij je uit 3 antwoorden kan kiezen. De vragen hebben allemaal betrekking op situaties die op de provincie Groningen slaan.

Om een voorbeeld te geven, het gaat hier om een zelf verzonnen vraag, het volgende. De vraag is bijvoorbeeld: In welke plaats is Piet Keijzer, een van de winnaars van de elfstedentocht op 30 januari 1940, geboren? Is dat Jipsingboermussel, Grote Wolf of Doodstil.

Omdat wij 200 km van Groningen wonen, deden wij virtueel mee. Daarbij liepen we eigen routes van huis uit. Zaterdag 9 mei liepen we 2 lussen. De eerste lus was 13 km en de tweede lus 8 km. Op zondag 10 mei liepen we een grote lus van 26 km. De eindscore was: 69.522 stappen en 170 Pronkjewailspel-punten. Het weekend van 9 en 10 mei was de opening van het Pronkjewailspel waaraan ook prijzen waren te verdienen. Na de eerste dag stonden wij op de 6e plaats. Maar aan het eind bevonden we ons niet meer in de top 10. Op zondag 10 mei werd ik nog ge´nterviewd door Peter Velthuis, de mede organisator van het Pronkjewailspel, Pronkjewailpad en Tocht om de Noord.

De app Pronkjewailspel is ook gekoppeld aan een goed doel, namelijk de Groningen Toerisme Co÷peratie, een organisatie die ondernemers in de toeristische-, recreatieve-, culturele- en sportsector ondersteunt. Deze ondernemers - en daarmee veel van de stempelposten van het Pronkjewailpad- hebben het zwaar in de coronacrisis. Jouw Pronkjewail (vrijwillige gift) kun je zelf overmaken op rekeningnummer: NL15 RABO 0342 9508 51 ten name van Groningen Toerisme Co÷peratie, onder vermelding van "Pronkjewailspel". Alvast een heel grote dank!

Boven in dit verslag staan buttons waaraan links zitten naar verschillende soorten fotoreportages die ik tijdens deze twee dagen heb gemaakt. De betekenis van deze buttons staan HIER beschreven.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor