Pelgrimspad 2 van Schin op Geul naar Maastricht
Op woensdag 19 februari 2020 was onze laatste etappe. Omdat ons eindpunt Maastricht was, was het nu niet handig om de auto bij het eindpunt te zetten. Nu reden we met de bus, de bushalte was op 100 meter afstand van het hotel, naar Valkenburg en daarna verder met de trein naar Schin op Geul. We hadden ons nu wat warmer gekleed want de voorgaande dag was het, vooral in het begin, behoorlijk frisjes geweest.

Over de Graafstraat werd Schin op Geul verlaten. Op een Y-splitsing hielden we rechts aan en bleven de asfaltweg volgen. Oorspronkelijk voerde deze weg naar een spoorwegovergang maar deze was niet meer. In plaats daarvan liepen we nu door een tunneltje. Nu volgde de Klim naar Kluis op de Schaelsberg. Ook dit witte gebouwtje werd op de gevoelige plaat vastgelegd. Over de Schaloens Molenweg daalden we af naar De Drie Beeldjes.Over een bruggetje met witte leuningen vervolgden we ons pad en liepen nu langs kasteel Schaloen. We kregen ook zicht op kasteel Genhoes te Oud Valkenburg.

Bij de brasserie van kasteel Schaloen smaakte de Latte Macchiato niet echt lekker. Maar we hadden iets warms binnengekregen en konden hier even goed rusten. We staken bij de watermolen de Molentak Schaloensmolen over gevolgd door de doorgaande weg van Oud-Valkenburg naar Valkenburg. Bij de Sint Jansboskapel sloegen we af en volgden weer eens een veldweg. Over de Kapellekensveldweg werd het Gerendal bereikt. Net na de OrchideeŽntuin was ons doorgaande pad afgesloten. Een informatieblaadje meldde dat het pad was afgesloten omdat door de regen het pad dermate was uitgeschuurd dat het onverantwoord was om hierover te wandelen. Via een alternatieve route liepen we naar Scheulder en dronken koffie bij cafe 't Scheulderheukske.

Ons pad voerde verder via buurtschap Heerstraat, dat onder IJzeren ligt en langs Groot Welsden. Over de Koebergweg voerde ons pad onder langs de Schiepersberg en langs de Julianagroeve. Verderop liepen we langs de Bundersberg naar Cadier en Keer. Ook in Cadier en Keer gingen we even van de route af voor een bezoek aan bakker Paulissen omdat we hier koffie konden drinken. We namen er een lekker kersentaartje bij. Voordat de bebouwde kom van Maastricht werd bereikt liepen we nog door het Savelsbos.

Bij station Maastricht Randwijk staken we de A2-snelweg en de spoorlijn over en liepen door naar de Maas. Over een asfaltpad vlak langs de Maas liepen we naar de Sint Servaasbrug. Vanwege vermoeidheid besloten we niet naar het officiele eindpunt, de Sint Servaasbasiliek aan het Vrijthof te lopen maar rechtstreeks naar het station. Bus 4 naar Berg en Terblijt van 16.38 uur was om 16.40 uur nog niet vertrokken en konden daarmee mooi meerijden.

Het waren drie mooie wandeldagen geworden. Warm voor de tijd van het jaar, maar wel frisjes vanwege de harde wind. Gelukkig bleef het alle drie de dagen droog tijdens de wandelingen. ?

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor