Pelgrimspad 2 van Spaubeek naar Voerendaal
Coos was met een vriendin begonnen aan Pelgrimspad 2. Na het lopen van een aantal etappes is de vriendin afgehaakt. Daarna vervolgde Coos alleen het pad tot Born. Daarna vond ze het wel leuk om samen met mij het pad naar Maastricht in drie etappes af te maken. Op zondag 16 februari 2020 reden we naar hotel Holland te Berg en Terblijt. Daar maakten we gebruik van een aanbieding, nl. halfpension voor 70 euro per nacht.

Op maandag 17 februari 2020 reden we met de auto naar station Voerendaal. Dat was voor ons het eindpunt van de etappe Spaubeek-Voerendaal. Daarna reden we met de trein via Heerlen naar Spaubeek. In Heerlen kochten we nog een koffie bij de Stationshuiskamer. Bij de start in Spaubeek waaide het hard maar het was wel zonnig. We staken de spoorlijn en de A76-snelweg over. Daarna volgden wij de snelweg even parallel. Toen ik deze tocht alleen liep in 1981 was in Spaubeek nog een oprit naar de snelweg. De route voerder toen een stuk over de oprit. Een mede-politieagent-passagier in een passerende politie-auto op de snelweg gebaarde toen dat ik terug moest lopen omdat hij vermoedelijk dacht dat ik wilde gaan liften, wat in die tijd nog gebruikelijk was. Omdat de passerende politie-auto doorreed liep ik toen ook door.

Toen ik later de ingetekende route van deze wandeling bestuurde bleek dat we vrij dicht langs Huis ten Dijcken liepen, maar door bomen en struikgewas was dit huis nu aan het zicht onttrokken. We staken de doorgaande weg van Spaubeek naar Nuth over en volgden nu een lang stijgende veldweg. In de veldweg waren duidelijke sporen van de regen te zien door uitschuring van het pad. Bovendien lagen er drie bomen vlak naast elkaar dwars over de veldweg, vermoedelijk door een van de voorgaande stormen.

Ook kwamen we langs groeve Nagelbeek maar ook dat ontdekte ik pas later op de ingetekende route. Nu werd Grijzegrubben bereikt. Het was voor ons niet duidelijk of we wel of niet door het centrum van Grijzegrubben liepen. De Platsbeek werd gekruist. Al even voordat Hunnecum werd bereikt zagen we Molen Hunnecum van verre. Langs de doorgaande weg van Hunnecum lag tankstation Tinq. Hier dronken we een bekertje koffie. De koffie had bijna geen smaak maar we hadden in ieder geval iets warms naar binnen gekregen. Verder liepen we langs de noordkant van Wijnandsrade.

In buurtschap Swier liepen we om het centrum heen maar kwamen wel langs een kapelletje met schilderijen aan de muur. In buurtschap Weustenrade kruisten we de Luiperbeek. Daarna kwamen we nog door buurtschap Retersbeek en kruisten daar de gelijknamige beek. Voordat Voerendaal werd bereikt kwamen we nog langs kasteel Puth. Daarna kruisten we nog de Hoensbroek-beek en de Voerendaal Molen- en Dammerscheiderbeek. Na kruising met de spoorlijn sloegen we af en volgden de spoorlijn naar de P&R parkeerplaats bij station Voerendaal waar onze auto stond. Omdat het nog te vroeg was om naar ons overnachtingadres te gaan dronken we in Voerendaal in winkelcentrum Fuenthela koffie bij De Koffiemuučle. Tijdens het koffiedrinken barstte er een hevige hoosbui uit. Wat hadden we die dag geluk gehad dat het de hele dag met de wandeling droog was gebleven. Wel had het hard gewaaid.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor