Egmond Wandel Marathon 2020
In het weekend van zaterdag 25 en zondag 26 januari 2020 werd de Egmond Wandel Marathon georganiseerd. Beide dagen was de start en de finish bij sporthal Watertoren aan de Watertorenweg te Egmond aan Zee. Er kon gestart worden voor de 10,5 en 21 km route en ook naar keuze de noordroute en/of de zuidroute. Wij liepen beide dagen. De zaterdag kozen we de noordroute en zondag de zuidroute.

Op zaterdag 25 januari 2020 was het sombere dag. In het noordoosten van het land, vanuit Stadskanaal, organiseerde de FLAL een tocht. Daar had ik ook belangstelling voor. Maar er moest gekozen worden. En dat was dit keer Egmond aan Zee. Nadat we voorzien waren van het startstempel begaven we ons op pad. Vrij spoedig werd het strand bereikt. Het strand werd ongeveer 7 km in noordelijke richting gevolgd. Bij de derde stempelpost, de tweede op het strand, werd het strand bij de Kluft verlaten. Daarna werd een duintop beklommen en hadden we fraaie panorama's. We daalden vrij steil over traptreden af naar het bos. Nu liepen we een tijdlang fraai door bos- en duingebied van boswachterij Schoorl overgaand in het Noord Holland Duin Reservaat. Nabij het NIVON huis Het Zeehuis werd het bosgebied verlaten en werd Bergen aan Zee bereikt.

Veel wandelaars waren moe geworden en keken uit naar een geschikt café restaurant. Bij de Zilte Zoen was het heel druk en warm. Wij kende deze locatie al als rustplaats met de voormalige herfst5daagse. Toen was de wachttijd een hele tijd en dat zou nu mogelijk hetzelfde zijn. We besloten door te lopen en naar ons favoriete café restaurant te lopen. Dat was hotel café restaurant Victoria. Dit lag een kleine 100 meter van de route. Het was hier heerlijk rustig. We lieten ons de Latte Macchiato goed smaken. Bovendien hebben ze hier nog een oude jukebox staan. Echter, daar waar de oude jukebox staat, zaten nu talrijke andere mensen waardoor wij besloten hadden elders te zitten.

Net toen we weer verder waren gelopen en weer op de officiële route waren uitgekomen zag Coos nog een pijl van de LAT tocht van april 2019. De pijl was goed in plastic verpakt. Coos besloot de pijl mee te nemen. Later haalde ze het plastic er af en als aandenken plakte ze de pijl in haar wandelboekje. Buiten Bergen aan Zee liepen we opnieuw door het Noord Holland Duin Reservaat. Nabij buurtschap Het Woud was een volgende rust- en stempelpost. De sfeer werd hier verhoogd met een optreden van Boerenhofkapel De Kinkeluters uit Heiloo.

Verder liepen we, over een aantal trappen, langs buurtschap Wimmenum en Egmond aan de Hoef. We liepen hier een traject, dat we ook met de bos- duin en strandtocht met de LAT van begin april liepen. Ik schrijf liepen want deze tocht wordt niet meer georganiseerd omdat de LAT niet voldoende vrijwilligers heeft om deze tocht te kunnen organiseren.

Het was niet ver meer naar de finish. Met de bus reden we weer terug naar Heiloo en vandaar liepen we naar ons overnachtingadres.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor