Gooise Meren Tocht (2)
Dinsdag 21 januari 2020 beloofde een mooie zonnige dag te worden. Omdat het weer tijd was om eens een wandeling te maken besloot ik de 40 km lus van de WS78 tocht vanuit Bussum van 18 januari na te lopen. De GPSroute haalde ik van afstandmeten.nl die een medewerker van WS78 daar geplaatst had. Op de voorgaande avond was melding gemaakt dat tot 10 uur code geel zou gelden vanwege dichte mist. Maar toen ik 's ochtends naar de KNMI waarschuwingen keek, bleek code geel niet meer voor de provincie Utrecht te gelden. Met de auto reed ik naar de parkeerplaats bij restaurant Tafelberg. Want daar kwam de route langs en daar kon ik de auto gratis parkeren. Met een temperatuur van rond het vriespunt begon ik even na half 10 aan de wandeling.

Als eerste voerde de route fraai over de Tafelbergheide. De zon scheen fel en daardoor konden mooie tegenlicht opnames worden gemaakt. We staken de Crailoseweg over en liepen verder over de flanken van de 26 meter hoge Sijsjesberg. Daarna staken we de Nieuwe Bussummerweg over. Verder voerde de route door bosgebied Ericaterrein. Na kruising met de Naarderstraat dwaalden we over de Limitische Heide.

Nabij Sportpark De Wolfskamer hielden we een rust in een bushokje. De grote rust was weliswaar niet ver weg, maar daar konden we ons brood niet opeten. Verder liepen we naar de Gemeentelijke Jachthaven Huizen. We kregen zicht op de Kalkovens en bewonderden deze even later van dichtbij. Voordat we bij Porter House in het Nautische Kwartier aan de noordkant van Huizen kwamen, bewonderden we de talrijke fraaie en kleurrijke huizen, Bij de rust lieten we ons een Latte Macchiato goed smaken.

Oude tijden herleven... De afgelopen jaren is er op de kop van de oude Huizer Haven heel hard gewerkt om dit gebied om te vormen tot een nautisch centrum. Wanneer u nu rondwandelt op deze bijzondere locatie waant u zich in een Zuiderzee dorpje uit vervlogen tijden. De uitstraling van de gebouwen doet denken aan een dorpsschool, een café aan de haven en een gemeentehuis uit ca. 1860. U loopt langs de burgemeesterswoning met ernaast de dokterswoning, het oude kruidenierswinkeltje en de visafslag. Aan de overzijde van het water ziet u diverse boothuizen liggen. De Kalkovens en Botterwerf maken het geheel af.


Huizen werd in westelijke richting verlaten. Daarbij liepen we vrij dicht langs het Gooimeer. Een ruime rietkraag langs het water ontnam ons echter grotendeels het zicht op het Gooimeer. Bovendien veranderde het weer langzaam van blauwe lucht naar lichte nevel. Het pad langs het Gooimeer werd even verlaten met de beklimming van de Aalberg Verderop liepen we op de grens van Landgoed Oud-Naarden en Landgoed Graeveveldt. Wat is landgoed Graeveveldt een prachtig landgoed.

Over de Valkeveenselaan werd de Nieuwe Bussumerheide bereikt en overgestoken. Daarna volgde nog de natuurgebieden Vliegheide, Bikbergen en de Blaricummerheide alvorens de bebouwde kom van Laren werd bereikt. In het centrum waren talrijke fraaie huizen fotogeniek. Vanaf de soep/koffiepost was het een kleine 3 km naar ons eindpunt. Het was een schitterende tocht geworden Met lichte mist werd de terugreis aanvaard.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor