Strabrechtse Heide tocht

Op dinsdag 14 januari 2020 organiseerde OLAT-WoD de Strabrechtse Heide tocht vanuit Lierop. De start was bij Café-zaal Nellie van Oosterhout. Met 84 deelnemers begaven we ons op pad nadat we eerst waren geďnformeerd over de wandelroute en het wel en wee van enige trouwe medewandelaars.

Als eerste liepen we naar en langs de Heilige Naam Jezuskerk. Voor de start was ik hier al in geweest en de twee kapelletjes in de kerk bekeken. We liepen naar de A67-snelweg toe. Maar ervoor, nabij buurtschap Oeijenbraak, boog ons pad en betraden we bosgebied Lieropse heide. Even werd het bosgebied verlaten voor een bezoek aan buurtschap Moorsel. Het plaatselijke café, Moorselse Hoeve, was alleen in het weekend geopend. Naar later bleek ben ik hier een handschoen verloren toen ik een foto van de Hoeve maakte, maar daarover later meer. De Strabrechtse Heide werd betreden. Daarbij kwamen we door delen waar 10 jaar tevoren een grote brand heeft gewoed.

Op 2 juli 2010 brak een natuurbrand uit op de Strabrechtse Heide. Hierbij werd een gebied ter grootte van 220 hectare door brand getroffen. De plaatselijke brandweer schaalde op naar een complete brandweercompagnie en GRIP 4. De brand dreigde op een gegeven moment de A67 over te steken en werd de snelweg geheel afgesloten. Toch breidde de brand zich over de A67 snelweg uit. Het duurde ongeveer een week om de brand geheel onder controle te krijgen.

Verder kwamen zoal langs het droge 's Heerenven, langs de Galgenberg en de vennen Beuven en Grafven. Voordat de grote rust werd bereikt kwamen we nog langs de Hoenderboom. De grote rust was bij Huize Witven. In dit voormalige klooster woonden oorspronkelijk 130 nonnen.

Na de rust dwaalden we verder door bosgebied Lieropse Heide. Na camping Somerense Vennen werd het bosgebied verlaten en werd het landelijker met open gebied. We staken de Kleine Aa, de Slievense loop en opnieuw de Kleine Aa over. Na afloop liep ik de kortste route naar het punt in het bos waar ik vermoedelijk een handschoen was verloren. Dat was op een plek van een sanitaire stop. Helaas, de handschoen lag daar niet. Ik volgde de gelopen route nog iets verder, want ik had de route met mijn GPS opgenomen. Spoedig liep ik terug vanwege invallende duisternis. Terug liep ik niet de kortste route maar de route die we door Moorsel hadden gelopen. Op het punt waar ik een foto van het plaatselijke café had gemaakt lag de handschoen.

Omdat Coos, mijn liefhebbende echtgenoot, een reünie had met aansluitend diner, at ik een pannenkoek bij pannenkoekenrestaurant Herberghe de Coeckepanne te Lierop. Het was een prachtige wandeling geworden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor