Pronkjewailpad: Grijpskerk - Niebert-Boerakker/A7

Met de auto reden we op dinsdag 10 september 2019 naar bushalte Boerakker/A7 Daar namen we de bus naar Groningen en vandaar namen we de trein naar Grijpskerk Daar pakten we de route weer op

Vrij snel kwamen we in buurtschap Gaarkeuken. Daar staken we het Van Starkenborgkanaal over Iets van de hoofdroute was stempelpost koffie- en theetuin De Woldhoeve te Sebaldeburen. Het deksel van het kastje ging heel moeilijk open. De Heer des huizes zat buiten. Hij kwam nog naar ons toe net toen het deksel van het kastje open was. We volgden het Van Starkenborghkanaal.

Daarna werd stempelpost rustpunt Westerzand te Sebaldeburen bereikt. Dit was een hele mooie rustpost. Je kon binnen zitten. Je kon koffie, thee,soep of chocolade maken. Koffie plus cake was 1,50 euro Even voor Lutjegast kwam een wandelaar ons tegemoet gelopen. Zij liep niet het Pronkjewailpad. Zij was aan het trainen voor de struuntocht vanuit Lutjegast op zaterdag 14 september 2019. Er hadden al 4300 mensen voor de tocht ingeschreven.

Stichting Promotie Lutjegast organiseert dit jaar weer de Abel Tasman Struuntocht. Na de herindeling is het thema dit jaar; “ Vier door het Westerkwartier “ een festijn wat gaat verbinden en door de vier voormalige gemeenten gaat.

Na het verzamelen in Lutjegast worden de wandelaars per bus naar Zuidhorn vervoerd. Tussen 08.00 en 11.00 stappen elk kwartier 300 personen uit de bus bij het station. Via de Gast en de Hoofdstraat lopen ze naar de Hervormde kerk. Deze is geopend en de route loopt door de kerk. Ze worden ontvangen door leden van de Historische Kring in gepaste kledij. De tocht gaat verder richting Enumatil, Boerakker en Grootegast om tot slot weer uit te komen in Lutjegast. 

Daarna werd het centrum van Lutjegast bereikt. Bij de Hervormde Torenkerk zat een plaquette van Albert Tasman. Het Abel Tasman museum was gesloten. Daarop stempelden we digitaal. Lutjegast werd spoedig verlaten. Naar Grootegast voerde de route fraai over graspaden Daarbij kwamen we nog langs kunstwerk de Baak

In Grootegast hadden we een stempelpost bij Poiesz supermarkt. Als pronkje konden we uit een mand met fruit een appel pakken en gratis koffie drinken in de koffiecorner. Buiten Grootegast liepen we over een paar lange wegen door buurtschap De Tenten. In Lucaswolde was een stempelpost bij de familie van der Velden. Verderop staken we de A7 snelweg over. Opnieuw volgde een fraai graspad, nu naar Nuis. Landgoed Coenderbosch werd bereikt. Bij Huize Coenderbosch was een stempelpost In Niebert was nog een stempelpost bij de Nieberter molen. Bij Boerakker liepen we naar de carpoolplaats bij de A7 snelweg waar onze auto stond.

Onderstaand 8 gescoorde stempels deze dag.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor