Pronkjewailpad: Garnwerd - Grijpskerk

We reden op maandag 9 september 2019 van ons overnachtingadres naar station Grijpskerk Daar pakten we de trein naar Groningen. Vervolgens reden we met de trein naar Winsum en vandaar verder met bus 36 naar Garnwerd. De buschauffeur was erg geïnteresseerd in onze wandeling en kende ook het Pronkjewailpad en de Tocht om de Noord.

We begonnen bij café Hammingh. Door Garnwerd wandelden we naar de Sint Ludgerkerk en bekeken deze van binnen Over een graspad werd Schifpot bereikt Hier volgden we de Aduarderdiep naar Aduarderzijl. In Aduarderzijl was bij Camping en Jachthaven een stempelpost. Verder liepen we naar de Allersmaborg en liepen er omheen. Ook de Allersmaborg was een stempelpost. Opvallend hier was dat de digitale stempel niet te verkrijgen was waar de stempel lag. Voor de digitale stempel moest je naar het hoofdhuis zelf lopen.

Vervolgens werd Ezinge bereikt. Nabij de kerk was een plaquette aangebracht met als datum 7 juni 2019 (zie fotoreportage), dus nog zeer recent. Na Ezinge volgden we het Oldehovense kanaal naar Saaksum. Hier was wederom een mooi kerkje, deze was echter op slot. Bij een kapschuur bevond zich het Pronkjewailpad stempel Daarna werd koers gezet naar Oldehove

Tegenover molen De Leeuw te Oldehove bevond zich Attent supermarkt. Hier haalden we een stempel. We zagen om een tafel stoeltjes staan en vroegen of we koffie konden drinken. Dat bleek bij navraag mogelijk te zijn. Na de Ludgeruskerk werd Oldehove verlaten. Daarna kwamen we in Niehove. Rondom de kerk was een beschermd dorpsgezicht ingesteld.

Nijhoof, zoals de Groningers Niehove noemen, is een wierdedorp dat te vinden in het Noordoosten van de provincie. Voor het hele dorp geldt dat het een beschermd dorpsgezicht is, mede omdat het een uniek ‘wierdedorp’ is.

Met nog geen driehonderd inwoners kunnen we zonder twijfel vaststellen dat Niehove terecht het predicaat dorp heeft gekregen. Neem daarbij dan nog de prachtige oude Groningse architectuur en feit dat het dorp op een terp ligt; en dan kunnen we niet anders dan dit plaatsje op onze website vermelden. Wanneer je door Niehove loopt vallen de prachtige oude gebouwen je meteen op. Zij liggen er goed onderhouden en prachtig bij en stralen bovendien authenticiteit uit. Naast de typische Groningse dorpsarchitectuur en de hogere ligging op de terp, ligt Niehoven ook niet al te ver van de stad Groningen.

Het gebied waar we tegenwoordig Niehove vinden is al lange tijd bewoond door mensen. Al ruim 2200 jaar wordt dit gebied permanent bewoond. Hoewel het dorp tegenwoordig te vinden is op het vasteland van de provincie Groningen en zelfs wat meer landinwaarts is gesitueerd, was dit in het verleden niet altijd zo. Rond het jaar 800 lag het dorp op een eiland in de toenmalige Lauwers zee. Toen heette het dorp overigens nog Suxwort.

Het mag duidelijk zijn dat het dorp oud is met veel sporen van deze lange geschiedenis, waarbij ook altijd gevochten moest worden tegen het wassende water. Enkele van de bezienswaardigheden die je zeker moet bekijken wanneer je in het dorp bent zijn de kerk uit dertiende eeuw die tevens ook op het hoogste punt ligt van de wierde of terp. Ook de begraafplaats heeft een mooi verhaal. Deze werd gescheiden door een cirkelvormige gracht die als doel had om de geesten op de begraafplaats te houden. Ook vind je hier een oud baarhuisje, waar de overledenen enkele dagen werden bewaard alvorens zij ter aarde werden gesteld. Mocht je wat tijd over hebben tijdens je bezoek aan de stad Groningen en je zoekt nog een leuke authentieke bestemming in de buurt, dan is Niehove zeer de moeite waard.


Over het Oebelepad werd Niehove verlaten. In Kommerzijl sprak een racefietser ons aan. Hij bleek ook wandelaar te zijn. Hij had o.a. 12x Tocht om de Noord gelopen. Als de FLAL een tocht vanuit Roden organiseerde, was hij ook van de partij. In Grijpskerk haalden we een stempel bij een slager en een verzorgingstehuis. Het was weer een hele mooie dag geworden, droog en zonnig.

Onderstaand 8 gescoorde stempels deze dag.





Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor