Pronkjewailpad: Martenshoek - Groningen Zernike

zaterdag 7 september 2019 reden we met de auto naar station Martenshoek. Als eerste kwamen we bij Aparterie Maria Clobus. Deze was nog gesloten maar een mooie stempel was in de carport beschikbaar. Daarna kwamen we bij het Nationaal Busmuseum. Deze was ook nog dicht maar een stempel was ook hier beschikbaar. Net toen we aan kwamen lopen liepen 4 pronkjewailpadwandelaars verder. Wij troffen hen nog bij stempelpost VanderValk en in Groningen bij Vismarkt 46.

Bij station Kropswolde stond voor het station langs de weg een lelijke eend met aanhangwagen. Bij molen Mulder-Pot lag de sleutel in de molensteen om het kastje met de stempel te openen. Vervolgens kwamen we bij molen Koetse Tibbe te Waterhuizen, een Amerikaanse windmotor. Het stempel zat in het vogelhuisje. Omdat het vogelhuisje van de bevestiging was afgevallen lag het vogelhuisje nu ergens anders. Na het stempelen hebben we het vogelhuisje naar zijn oorspronkelijke plaats gebracht.

Nu volgde een lang betonfietspad langs de spoorlijn enerzijds en een mooi natuurgebied (eerst Krops­wol­der­bui­ten­pol­der, later Wes­ter­broek­ster­ma­de­pol­der) anderzijds. In Waterhuizen kregen we bij stempelpost VanderValk een klein gebakje bij de koffie als pronkje. De weg naar Groningen was nu wel saai en kwamen we door een uitgestrekt industriegebied. In het begin van dat industriegebied zagen we het Zonnepark Woldjerspoor.

Zonnepark Woldjerspoor werd op 25 september 2017 in gebruik genomen. Met 43.000 zonnepanelen is dit voor Nederland het eerste zonnepark van deze omvang dat op een voormalige vuilstort werd gebouwd. Zonnepark Woldjerspoor produceert jaarlijks 12 megawatt, genoeg energie voor ongeveer 3.500 huishoudens. Met de realisatie van dit nieuwe zonnepark leveren nu meer dan 100.000 zonnepanelen in de gemeente Groningen zonne-energie op. Het nieuwe zonnepark kwam er op initiatief van Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG), provincie Groningen en Groenleven.

In Groningen voerde het wel langs mooie plekken, o.a. de St Jozef Kathedraal die we ook even van binnen bewonderden. Bij stadscafé Pronk haalden we nog een stempel en dronken nog koffie. Hier zal op 9 november een gezellig samenzijn zijn met pronkjewailpad wandelaars die de hele zuidroute hebben gelopen.

Onderstaand 6 gescoorde stempels deze dag.Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor