Pronkjewailpad: Veendam - Martenshoek

Omdat onze overnachting aan het pad lag volgden we dit pad verder. Ons eindpunt deze dag, vrijdag 6 september 2019, was station Martenshoek. Vandaar reden we met de trein terug naar Veendam en liepen daarna van het station naar ons overnachtingadres.

Bij de start druppelde het wat maar daarna bleef het droog Bij het stadhuis kregen we een button als pronkjewail Na het Julianapark kwamen we nog een bekende wandelaar van FLALtochten tegen. Min of meer door buitenwijken liepen we naar het Borgerswold.

Aan de westrand van Veendam, op loopafstand van het centrum, ligt het uitgestrekte recreatiegebied Borgerswold van 450 ha. De typische witgeschilderde ophaalbruggetjes zorgen voor een bijzondere sfeer in dit parkachtige landschap. Het gebied beschikt over verscheidene voorzieningen voor zowel jong als oud, waaronder een waterskikabelbaan, campercamping en maneges en fraai aangelegde 18 holes golfbaan. Voor kinderen zijn er speelweiden, een kinderboerderij en waterplezier bij de zwemstranden. Bezoekers die van water houden komen zeker aan hun trekken!

Het gebied vanuit de lucht bewonderen kan via een dagcursus op het zweefvliegveld of met een ballonvaart. Door het park lopen ATB routes, ruiterpaden en een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelroutes. Binnen een oogwenk staat u in het naastgelegen Borgercompagnie, een typisch lintdorp met veenkoloniale boerderijen en daarachter uitgestrekte landerijen.


Theehuis de Waterjuffer was dicht maar vlakbij was de kinderboerderij waar we onze stempel haalden. Hier kregen we als pronkje een zakje met Zechsal magnesium. Daarna dwaalden we naar de Borgerwoldshoeve. Bij een vogelhuisje was het stempel. We konden hier geen koffiedrinken. Stempelpost Borgerswold Experience hebben we niet aangetroffen. Bij stempelpost kinderboerderij en Borgerswoldhoeve stond dat het een van de drie Borgerswold-stempelposten waren. Daarop plaatsen we de stempel bij Borgercompagnie. Toen we later bij Cultuurwerkplaats BC47 kwamen, gaf dat even een probleem voor de stempelkaart, maar dat even terzijde.

Veendam werd verlaten langs Visvijver Ons Genoegen. Bij het fraaie clubhuis van een golfterrein konden we koffie drinken. Er werd een bedrijfstournooi georganiseerd waardoor het erg druk was. Verder liepen we naar Borgercompagnie. Hier was bij Cultuurwerkplaats BC47 een stempelpost. Net toen we het stempel gezet was, kwam de eigenaar er aan met zijn auto en vrouw. Daarop kregen we nog een rondleiding, een kop koffie en een dropje. In buurtschap Lula hing nog een weerstationnetje met het wapen van Groningen In Kiel Windeweer was de stempelpostde Kielster Koffiemolen, dicht, maar we konden op het terras wel even uitrusten. Daarna kwamen we door buurtschap Nieuwe Compagnie.

Nieuwe Compagnie is een streek en buurtschap in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het diep waaraan de streek lag is deels gedempt. De naam Nieuwe Compagnie verwijst naar de Nieuwe Friesche Compagnie, die hier in 1647 begon met het ontginnen van het veengebied.

Centraal in Nieuwe Compagnie staat de voormalige aardappelmeelfabriek De Toekomst uit 1900. Deze ligt langs de Leinewijk die haaks staat op het oude diep. De Leinewijk maakt deel uit van een nieuw vaarcircuit waarmee het Zuidlaardermeer verbonden wordt met het Stadskanaal bij Bareveld. In het kader van dat project wordt de dam die bij Nieuwe Compagnie lag, vervangen door een sluis.

Voordat het centrum van Hoogezand werd bereikt kwamen we nog door het Drevenbos.

Het Drevenbos is een aangelegd bosgebied van circa 20 ha. Het bos werd in 1989 aangepland in het kader van de nationale boomplantdag door leerlingen van het basisonderwijs uit Hoogezand-Sappemeer. Eén van de doelen van de aanleg is de wildwissel tussen het Zuidlaardermeergebied via het Drevenbos en het Adriaan Tripbos naar Noord Groningen. De toenmalige burgemeester plantte 2 Amerikaanse eiken op een centraal punt aan de zuidzijde. Tijdens de dunning van het bos eind 2018 zijn ook de randen aangepakt. Het bos miste namelijk de natuurlijke overgang van gras/kruiden/planten/heesters naar bomen.

De provincie Groningen heeft al enkele jaren een subsidie regeling voor de ontwikkeling van bloeiende bosranden. Deze subsidie moet leiden tot meer biodiversiteit, behoud van insecten en de vogel populatie. Om in aanmerking te komen heeft de werkgroep een aanvraag ingediend voor deze subsidie. Uniek hierin is dat we samenwerking zoeken met het Aletta Jacobs College, met name de afdeling 'groen'. In september 2019 werd uitsluitsel verwacht.


In Hoogezand hadden we een rust bij Kielzog. Hier kregen we als Pronkje een kop koffie gratis Bij stempelpost Cocoon Coffie en More haalden we nog een stikker. De overige posten liepen we voorbij. We waren behoorlijk moe en verlangden naar het eindpunt. Voor de stempels hoefden we het niet meer te doen want 1 stempel per plaats, hier Hoogezand, was voldoende. Bij station Martenshoek namen we de trein naar Veendam en daarna liepen we over de officiele route naar ons overnachtingadres.

Onderstaand 2 gescoorde stempels deze dag.



Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor