30/8 31/8 1/9 Weerribben Wieden Wandel3daagse 2019

Van 30 augustus t/m 1 september 2019 werd de Weerribben Wieden Wandel3daagse georganiseerd. De eerste dag, vrijdag 30 augustus, liepen wij de 25 km. Bij de start zagen we verschillende bekenden De start was vanuit rest het Binnenhof te Paasloo Paasloo werd verlaten over de Binnenweg, de Hooiweg en Westenwold Daarop sloegen we over een graspad af. Later staken we de Paaslooerweg over en dwaalden rond Basserveld naar Basse. Bij t Buurthuus was op 7 km een rustmogelijkheid.

Daarna voerde de route via Steenwijkerwold en Witte Paarden naar de A32 snelweg. Na kruising volgden we deze parallel tot voorbij de uitkijktoren naar Tuk's theehuis. Bij de uitkijktoren hadden we nog een rust in de schaduw op een bankje.  Het bankje was nog nat van de douw, maar een plastic zak voorkwam dat we een natte broek kregen. We beklommen de Woldberg en daalden vervolgens de berg weer af. In buurtschap De Poel liepen we langs t Veentje, een meertje In Willemsoord hadden we op 20 km nog een rust bij restaurant De Steen.

Na de rust liepen we nog langs de achterkant van een steen waarop stond : "Welkom in de Kolonie". Via de lange Eikenlaan, waarbij we nog door de provincie Friesland liepen werd de finish bereiktOp zaterdag 31 augustus besloten we vanwege de hitte deze dag de 15 km route te lopen. De start werd over de Binnenweg verlaten. Op de splitsing met de Horstweg was ook de splitsing met de 25 en 40 km. Even later, toen we op de Meentheweg liepen kwam de 25 en 40 km route er weer bij. Op een volgende splitsing met de 25 en 40 km was voor hen een parkoerswijziging. Het gras was niet gemaaid. Degene die dat volgens de organisatie had moeten doen had dit uitbesteed met het gevolg dat het niet op tijd gemaaid was.

Nu was de splitsing bij pannenkoekenhuis De Weerribben. Nu volgde de lange Hoogeweg. Het was wel een heel mooi gebied waar we door liepen. Na de brugwachterswoning sloegen we af en volgden het Zompiespad, een graspad met talrijke vlonders. Bij camping De Kluft was de grote rust. Dit was ook ons overnachtingadres tijdens deze 3-daagse Over de verharde Hoogeweg liepen we weer naar de brugwachterwoning.  Even daar voorbij werden we door een vrijwilliger van SBB overgezet met een bootje.  Nu liepen we een tijdlang langs een kanaal. Via IJsselham liepen we weer terug naar de finish die om 10.50 uur werd bereikt. Het was een mooie route met warm en droog weer geweest.Op zondag 1 september was de 3e en laatste wandeldag. Coos liep deze dag 25 km en ik 40 km Om 7 uur verlieten we met nog 4 anderen de start op de 40 km Door bosgebied liepen we naar de Paaslooerweg en staken deze even later over. Op de grens van Overijssel en Friesland liepen we over graswegen naar de Eikenlaan. Deze werd een tijdlang gevolgd. Daarna door bosgebied van de Blesdijkerheide liepen we naar De Blesse Hier was op 7,5 km de eerste rustpost.

We kruisten achtereenvolgens de Spoorlijn en de A32 snelweg. Na de kerk in Peperga sloegen we in Steggerda af over de Buitenweg. Daarna dwaalden we door natuurgebied Steggerda naar de Lende en volgden deze tot de Vinkegavaartweg. Hier was op 14,5 km de 2e rustpost. Daarna liepen we naar de N351 te Oldeholtpade. Voor afrit 8-Wolvega van de A32 sloegen we af en volgde een prachtig natuurgebied Lendepoolder Oost.  Na een weiland met waterbuffels hadden we van een heuvel een fraai uitzicht op de omgeving.

Op 22 km was de 3e rustpost. Hier was de samenvoeging met de 25 km lopers die hier 11 km hadden gelopen. Na kruising van de A32 en de spoorlijn werd de Lende weer opgezocht en geruime tijd gevolgd. Op 28 km was de 4e rustpost. Deze was bij een partytent. Nu liepen we via de Driewegsluis naar Oldemarkt. Hier was de 5e en laatste rustpost bij restaurant De Hof. Mede omdat het behoorlijk druk was op het terras en omdat nog maar 4 km te gaan was besloten we door te lopen. Om 15.35 uur werd de finish bereikt. Het was een mooie dag en route geworden. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. In 2020 wordt deze driedaagse verplaatst naar het laatste weekend van september. Daardoor valt deze 3-daagse dan samen met de Tocht om de Noord wandel2daagse. Vooralsnog kiezen wij voor deze tweedaagse.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor