Pronkjewailpad: Vlagtwedde - Jipsinghuizen

Met de auto reden we op dinsdag 20 augustus 2019 naar Jipsinghuizen. Vandaar liepen we een km naar bushalte Overdijksterweg. Hier namen we de bus naar Vlagtwedde. Hier zochten we voor de start naar een locatie om koffie te drinken, maar aanvankelijk helaas zonder resultaat. Na de Hervormde kerk kwamen we in het centrum van Vlagtwedde. Bij een Blokker was een speelgoedzaak en een bakker ingebouwd. Hier konden we alsnog koffie drinken. 

Buiten Vlagtwedde werd de Ruiten Aa opgezocht. Na kruising met de Weenderstraat volgde opnieuw een leuk smal op. Het gebied rond Ellersinghuizen was heel mooi. In buurtschap Weende liepen we even over de doorgaande weg.  Bij Rennaborg staken we opnieuw de Ruiten Aa over. Langs het Bourtangerkanaal werd Bourtange bereikt. Klik HIER voor een video van Bourtange  Hier hadden we een grote rust in 's Landhuys Bourtange.

Buiten Bourtange liepen we om Natte Horizon, een relatief nieuw aangelegd meer. Relatief nieuw omdat het meer niet op mijn oude GPSkaart uit 2004 staat. Na het lange Moddermanspad staken we nog het Ruiten A kanaal over.

Waar nu het Moddermanspad loopt lag vroeger het Moddermansdiep, genoemd naar ingenieur Modderman, aangelegd t.b.v. de vestingwerken. Dit diep voerde water naar het voorterrein om het moerassig en dus ondoordringbaar te maken. In de eerste helft van de twintigste eeuw is het diep gedempt en zijn er bomen geplant. In het voorjaar bloeien de krentenboompjes aan de linkerkant van het pad prachtig.  

Bij zorgboerderij De Spinberg haalden we nog een stempel. We vergaten hier digitaal te stempelen, maar er kwamen nog 3 mogelijkheden in Sellingen. Het was weer een mooie dag geworden. Het was de hele dag droog met een maximum temperatuur van 21 graden. 's Avonds aten we warm in Stads hotel Boerland te Emmen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor