Pronkjewailpad: Slochteren - Scheemda

Op maandag 17 juni 2019 reden we met de auto naar de Fraeylemaborg. Normaliter rijden we met de auto naar het eindpunt van de dagetappe en reizen dan met het openbaar vervoer naar het beginpunt. Om zoveel mogelijk van de koelte van de dag te profiteren, hadden we nu besloten om na afloop van de wandeling met het openbaar vervoer terug te reizen naar ons startpunt.

Voor de Fraeylemaborg stonden nog lege stalletjes waar door werknemers druk werd gewerkt om de boel af te breken. Onze wandeling door het Frealemabos slingerde flink. We waren hier op 4 november 2017 nog geweest met een FLAL tocht vanuit Slochteren.

Daarna kwamen we door Noordbroek. Ook deze plaats deed ons herinneren aan voornoemde FLALtocht. Zo kwamen we langs het Nederlands Strijkijzer Museum en de kerk van Noordbroek. De kerk was op het moment dat we er kwamen bemensd. Een vrouw was bezig om alle deuren open te doen van de kerk opdat de warmte naar binnen kon gaan. Deze grote kerk is moeilijk te verwarmen en als het buiten warm is dan kan men er op deze manier mooi van de warmte profiteren. Nu volgden we een tijdlang het Buiten Nieuwediep.

Boerderijcamping De Fruitgaard was iets heel apart. We sloegen af en moesten een eind door een boomgaard lopen, waar bij elke bocht een pijl stond, alvorens we bij de boerderijcamping kwamen. Naast stempelpost was dit ook een rustpunt.nu adres.

Boerderijcamping De Fruitgaard
Het Rustpunt bevind zich op het terrein van een Oldambtster boerderij uit 1873 in Oost-Groningen. Tot 1998 was het een akkerbouwbedrijf, waar bieten en granen verbouwd werden. Sinds oktober 1999 is het een Fruitbedrijf, waar kersen, pruimen, appels en peren geteeld worden. Hiervan vindt u een groot gedeelte weer terug in de Plattelandswinkel waar we ook onze verwerkte producten verkopen onder de naam Grunneger Heerlyckheid, w.o. het streekgerecht Poffert, ook heerlijk bij een kop koffie. Het bedrijf bevind zich midden op het platteland tussen de tarwe- en koolzaadvelden.

Daarna werd stempelpost De Witte Wolk bereikt te Nieuw Scheemda. Het centrum van Nieuw Scheemda lag daar behoorlijk ver vandaan. Vlakbij lag het plaatsje 't Waar. In de pronkjewail-app stond dat als de eigenaar van de Witte Wolk niet aanwezig was, dat we dan de stempel konden vinden in het vogelhuisje dat in de es hangt die naast de grote ronde mutser staat. We vroegen ons af van een mutser was, want ook Google kon ons hierover geen informatie aanreiken. Bovendien is onze bomenkennis ook niet al te best, dus welke boom is een es. Maar toen we de tuin inliepen lag de eigenares lekker in een luie stoel. En kregen even later het stempel.

Vervolgens liepen we naar het centrum van Nieuw Scheemda en bewonderden de kerk en een mooi bankje. Over een "ommetjes-route" werd Nieuw Scheemda weer verlaten. Het gras had hier een hoogte tot aan je middel. Dat was niet makkelijk lopen. De volgende molen waar we langs liepen was molen De Dellen ook te Nieuw Scheemda. De molen stond aan de overkant van het water. Daardoor weerspiegelde de molen fraai in het water. Langs ons pad groeide talloze grote berenklauwen.

In Scheemda liepen we naar het station. Met de trein reden we naar Winschoten. Omdat het maandag was, was ons restaurant in Oude Pekela dicht. Daarop aten we bij de chinees in Winschoten warm.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor