27/4 28/4 Bloesem2daagse 2019 vanuit Sint Geertruid

Op zaterdag 27 april 2019 reden we met de auto van ons vakantieadres naar Sint Geertruid. Hier deden we mee met de Bloesem tweedaagse. De start was vanuit Fanfarezaal St-Gertrudis. Er werden 5 afstanden georganiseerd, te weten 8, 14, 21, 28 en 42 km. Wij hadden ons voor-ingeschreven voor de 28 km route. Rond half acht begaven wij ons op pad.

Vrij snel na de start werd de bebouwde kom van Sint Geertruid verlaten. Over de Eijsderweg liepen we in zuidwestelijke richting. Nabij camping De Bosrand was de appelpost. Veelal over veldwegen liepen we naar buurtschap Schelberg. Uiteindelijk werd 's-Gravenvoeren bereikt in BelgiŽ. Hier was op 8 km een verzorgingspost.

Na een goede rust vervolgden we ons pad. Over de Dahlemerweg liepen we in zuidwestelijke richting tot aan de gemeentegrens met Luik. Het had tot nog toe af en toe wat gedruppeld. Maar nu werden we overvallen door een hoosbui met harde wind. Door de wind was het niet te doen om de poncho om te doen. Iets verderop lukte dat wel bij enige beschutting. In no-time was ons pad veranderd in een beek en liepen nu langs het pad enigszins door het zand van de naastliggende akker. Het werd nu ook erg modderig. Toen we een asfaltweg moesten oversteken zag het verderop er even slecht uit. Daarop besloten we over de asfaltweg terug naar de verzorgingspost te lopen.

Na een tweede kommetje soep bij de rustpost en opgewarmd te zijn volgden we verder de 14 km route. 's-Gravenvoeren werd over de Steegstraat in noordelijke richting verlaten. Uiteindelijk werd de Groenenweg bereikt en even gevolgd. Dat was op de grens van BelgiŽ met Nederland. Tussen Moerslag en Libeek liepen we naar en door het Kraaiebos nabij Heerkuil. Onze totale dagafstand bedroeg 17 km.

Op zondag 28 april vertrokken we pas om 9:15 uur omdat we in ons hotelletje niet voor acht uur konden ontbijten. Sint Geertruid werd nu in oostelijke richting verlaten. Na ruim een halve km werd de appelpost bereikt. Na Herkenrade liepen we over de Buiteneindweg naar Banholt. Op de gemeentegrens ging de weg over in Riesengrub en b
Na Banholt liepen we langs buurtschap Terhorst en Bergenhuizen naar Noorbeek. Hier was op 8 km de eerste rustpost. Ook deze dag werd BelgiŽ aangedaan. Nu liepen we naar Sint Martens Voeren. Nu werd het Broekbos reservaat opgezocht. Op 14 km was in De Plank de tweede rust bij Brasserie 't Boerenhof. Hier waren de consumpties voor eigen rekening. We lieten ons een Latte Maggiato goed smaken. We troffen hier heel wat 42 km lopers, die hun 42 km lus er al op hadden zitten. Onder hen bevond zich een OLAT-bestuurslid, samen met haar man en dochter. Ook bekenden uit Nijmegen troffen we hier.

Voordat BelgiŽ werd verlaten, liepen we nog door buurtschap Nurop. Daarna werd koers gezet naar Slenaken. In Slenaken kwamen we o.a. langs restaurant De Boswachter. Dit was ons eetadres gedurende deze tweedaagse. Slenaken werd verlaten over het Slenakerpad dat langs de Gulp liep. In Beutenaken volgden we even de doorgaande weg, maar deze werd spoedig weer verlaten.

Na het Branderbosch liepen we langs buurtschap Schilberg. Over de Schimmeliggerweg werd koers gezet naar Noorbeek. Voordat de rustpost in Noorbeek werd bereikt, liepen we langs talrijke fraaie vakwerkhuizen. Rond 4 uur werd de rustpost in Noorbeek bereikt. We hadden het plan om tijdens deze tweedaagse geen vlaaien te eten. Maar toen ons een vlaai gratis werd aangeboden zeiden we geen nee. Ze vonden het zonde om de vlaaien weg te gooien. En andere belangstellenden waren al voorzien.

In Wesch stond bij de brugleuning over de Noor nadij de Sint Brigidabron een apart kunstwerk. We kwamen uit op de Voerenstraat, de straat die naar 's-Gravenvoeren loopt. Even liepen we hier nog op de grens met BelgiŽ, voor de laatste keer deze tweedaagse. Daarna zetten we koers naar Mheer. Van verre zagen we het imposante kasteel Mheer liggen. Over de Steegstraat werd het centrum van Mheer bereikt. Langs de Steegstraat stonden talrijke fraai vakwerkhuizen.

Bij cafť Quanten was nog een rustmogelijk maar dat lieten we rechts liggen vanwege het gevorderde uur. Wel liepen we nog naar kasteel Mheer om dit kasteel nog op de gevoelige plaat vast te leggen. Over de Rondelenstraat, met zijn fraaie vakwerkhuizen, en de Trichterweg werd Mheer verlaten. Opnieuw genoten we van prachtige vergezichten. Via buurtschap Heerkuil werd Sint Geertruid weer bereikt om 17:25 uur. Met een starttijd van 9:15 uur hadden we deze 28 km in ruim 8 uur gelopen.

Ondanks het feit dat de bloesems uitgebloeid waren hebben we toch genoten van een schitterend parcours. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Het IVV nummer was zaterdag 16895 en zondag 16896.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor