tulpenfestival wandeltocht vanuit Rutten

Op zaterdag 20 april reden we met de auto naar Rutten. Het was 120 km rijden van huis uit. Rutten ligt in de provincie Flevoland en is gemeente Noordoostpolder. Bijzonder vonden we, dat als je het dorp over de Wrakkenweg binnenrijdt, dat aan de linkerkant van de weg het bord van de bebouwde kom van Rutten staat en dat het gemeente Noordoostpolder is en aan de rechterkant staat dat Rutten gemeente Urkerland is. Wij kwamen in Rutten om mee te doen aan de Tulpenfestival wandeltocht. Rond kwart over acht werd startlocatie de Stiepe bereikt. Verschillende bekende wandelaars troffen we hier zoals wandelaars uit Zwolle en Heerlen.

Om half negen mochten we startten. Wij kozen voor de langste afstand en dat was bij deze tocht 26 km. Meteen na de start liepen we een bos in. Later bleek dat dat de enige bospassage te zijn en was slechts 150 meter lang. Rutten werd in zuidelijke richting verlaten. We staken de Ruttensevaart over en volgden de Veneweg zo'n drie km. Daarbij zagen we al de eerste bollenvelden. We sloegen af over de Lemstervaart. Langs deze weg zagen we talrijke bloembollenvelden. Echt een prachtig gezicht. Deze Lemsterweg volgden we zo'n vijf km.

Voor de Lemstervaart sloegen we af. Dat was voor de plaats Lemmer. De officiële route liep nu over een grasdijk. Maar onderlangs kon je een asfaltweg volgen. Na een halve km verlieten we de dijk langs het IJsselmeer voor een bezoek aan de eerste rustpost. Dat was bij een inlaatplaats voor water. Vanwege het droge weer werd nu extra water ingelaten. We zagen het water vanuit het IJsselmeer als een waterval binnenstromen. Na een groot oranje gekleurd bollenveld werd de eerste rust bereikt. Dat was bij een boerderij. Vanwege de flinke zonneschijn besloten we in de schaduw te gaan zitten. Bij de inrit/uitrit van de boerderij waren twee auto's tegen elkaar gekomen en even later arriveerde een ambulance en een politieauto.

Na de rust volgden we een km de Gemaalweg/N712. Bij een paars en geel gekleurd bollenveld sloegen we af over de Noordermeerweg. Na een halve km werd deze weg verlaten bij de splitsing met de 16 km route en over een pad langs een akkerveld liepen we weer naar de dijk langs het IJsselmeer. De officiële route voerde hier weer over de grasdijk. We hadden wel over de vorige grasdijk gelopen, maar nu besloten we de onderliggende asfaltweg te volgen. Het graspad over de dijk was hobbelig en er zaten af en toe gaten in. En dat wilden we onze enkels niet aandoen.

De Noordermeerdijk werd drie km gevolgd. Bij een windmolen die elektriciteit opwekt, werd de dijk verlaten. We kwamen uit op het erf van een boerderij en volgden daarna even de Noordermeertocht. Daarna staken we de Noordermeertocht over en bij een boerderij werd het Ruttensepad verlaten over het erf van die boerderij. Na oversteek van de Ruttensetocht werd op 18 km de tweede rust bereikt bij AlpacaWorld Flevoland. We lieten ons een tomaten/groentesoep goed smaken. Deze woonboerderij met 12.600 m² grond stond sinds drie weken te koop voor € 678.000.

We liepen weer naar de Noordermeertocht en volgden deze nu ruim 1½ km. De laatste 5 km volgden we twee verschillende wegen alvorens de finish werd bereikt. Ondanks het vele asfalt was het een mooie tocht geworden vanwege de talrijke uitgestrekte bollenvelden. Na het afmelden leverden we onze inschrijfkaart in en kregen daarvoor nog een bosje tulpen. Onderweg hadden we bij de beide verzorgingsposten ook nog een mandarijn gekregen. Toen we terugliepen naar de auto zagen we nog enkele oude auto's staan, die ook nog op de gevoelige plaat werden vastgelegd.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor