De 2e wilde zwijnen tocht met WS78 vanuit Nunspeet

De foto's in dit verslag zijn gemaakt door Ineke Gerritsjans.
De link naar haar hele fotoreportage staat op https://ineke.gerritsjans.com/

Op zaterdag 5 januari 2019 organiseerde de tweede wilde zwijnentocht. De start was vanuit Zalencentrum de Pineta dat op slechts 300 meter van station Nunspeet lag. Omdat het in de startgelegenheid warm was, liepen velen naar buiten. De verwachting was dat de wandeltocht de startlokatie aan de ingangzijde werd verlaten. Maar het bleek dat we aan de achterkant meteen het bos in doken. Wel was vooraf een toespraakje van de voorzitter. Hij memoreerde dat we toch wel voor de wilde zwijnen moesten oppassen en dat de ontmoeting met een wolf ook niet ondenkbaar was.

De eerste drie km liep slingerend door het Hendrikbos. Dat ging veelal over smalle paadjes in een heuvelachtig terrein. Daarbij liepen we tussen de A28 snelweg en de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Daarna staken we de snelweg over . Nu dwaalden we ruim 4 km door het Willemsbos, ook slingerend. Kort na elkaar staken we de Elspeterweg en de Nunspeterweg over.

Op ruim 12 km werd in het buitengebied van Vierhouten de soeppost bereikt. We lieten ons de erwtensoep goed smaken. Het was inmiddels al half twaalf. Daarop besloten we snel verder te lopen. Want de pijlophalers op je hielen vinden we niet fijn. Hier was de splitsing met de 20 km lopers. Wij liepen verder door het centrum van Vierhouten. Op een tegemoet rijdende auto stond schaapherder. De schapen waren niet in de stal en dus moest de schaapherder snel naar zijn schapen toe rijden.

Nu kwamen we op de Elspeterheide. Hier hadden we, ondanks het sombere weer, fraaie vergezichten. De route voerde ook mooi over de Vodseberg vanwaar we mooie vergezichten hadden. Na een kleine 5 km werd de Elspeterheide, voorlopig, verlaten. door opnieuw een bosgebied werd de grote rust bereikt op 24 km. Deze was gelegen in restaurant 't Edelhert te Elspeet.

Na deze rust zagen we meerdere keren fraaie windvanen op huizen staan. Wat graag had ik daar foto's van gemaakt. Maar ik heb enige tijd geleden besloten geen foto's te maken met WS78 tochten als ik de 40 km route loop. Het kost teveel tijd en de wandelsnelheid neemt af.

Buiten Elspeet werd de Elspeterheide weer spoedig opgezocht. Nu dwaalden we zo'n 4 km over de heide. Daarbij kwamen we langs een doorsnee van een grafheuvel. Op 32 km werd de koffiepost bereikt. Dit was dezelfde post als de soeppost. Door omstandigheden is dit ook de fruitpost. Het zal u niet verbazen als ik zeg dat de laatste km's naar de finish hoofdzakelijk door bosgebied gaat. Daarbij liepen we nog langs het Rode Heksmeer. Aan het eind liepen we nog door het kabouterbos. Er was hier een wandelroute uitgezet die verlicht was met kunstkaarsen.

Op ongeveer 1 km voor de finish is tussen de punten 130 en 132 en ongelijk pad over een heuveltje. We vinden het erg onverantwoordelijk dat de organisatie bij het invallen van de duisternis voor een alternatieve route had gezorgd. Omdat is eerder binnen was dan Coos heb ik haar een smsje gestuurd om te waarschuwen voor dat traject. Je kon bij punt 130 gewoon het asfaltpad blijven volgen en dan kwam je bij punt 132 weer op de route. Maar ook het vervolg was gevaarlijk in het donker met die talrijke boomwortels. Om 16.33 uur werd de finish bereikt en Coos kwam een half uur later aan.

Maar in totaliteit was het weer een mooie wandelroute en wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Het aantal deelnemers was aanvankelijk gesteld op 460 of 461. Later is dit bijgesteld naar 452 (40 km: 186, 20 km:266). Het IVV nummer was 16831.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor