It Rūntsje de Leijen tocht met de FLAL vanuit Drachten

Op 29 december 2018 organiseerde de FLAL de It Rūntsje de Leijen tocht. De start was bij Sportpark 'De Fennen' te Drachten. De start werd in noordwestelijke richting verlaten. We liepen even over een grintpad parallel aan de N31. Na kruising met de Folgeralaan liepen we verder over een graspad. We zagen hier een groepje van drie dames, waarvan er een met een kunstbeen liep. Hen zagen we bijna de gehele tocht.

Na afrit Drachten-Noord van de N31 liepen verder langs de andere zijde van de N31. We kwamen bij het Opeinderkanaal. In Opeinde De Pein staken we het Opeinderkanaal over en volgden dit kanaal nu tegengesteld. We zagen nu aan de overzijde af en toe bekende wandelaars lopen en dan werd de hand opgestoken als herkenning of begroeting.

Het Opeindekanaal mondde uit in het meer De Leien. De Leien was ook naamgever van deze tocht. Het Leijenspaad ging over in het Leijensreed. Op 11 km werd in "Ons Dorpshuis" de eerste binnenrust bereikt te De Tike. De afgelegde afstand bedroeg hier 11 km. We lieten ons een beker erwtensoep goed smaken. Er zaten veel schijfjes worst in. Toen we de rust verlieten was elke zitplaats bezet. Want de 25 km wandelaars hadden hier ook een rust.

Een zijweg van de N31, namelijk de N356 werd tot tweemaal toe gekruist. Gerekend vanaf de eerste rustpost maakten we nu een lus van ongeveer 7 km en kwamen daarop weer op de 25 km route uit. We troffen hier de pijlophalers van de 25 km, die we op de gevoelige plaat vastlegden. Nu volgde een heel mooi traject, maar helaas, nu hield het miezeren/motregenen op en begon het te regenen. Met de wind was dit niet aangenaam lopen.

We liepen weer naar het meer de Leijen. Over een leuk smal pad werd Eastermar bereikt. Ook de route naar herberg De Parel liep mooi langs de Elte Martens Beimastrjitte. Maar vanwege de regen fotografeerden we dit niet. De tweede binnenrust lag op 22 km. Coos nam hier paddenstoelensoep en ik koos voor koffie verkeerd. Toen we de rust wilden verlaten begonnen het net wat harder te regenen en waaien.

Toch moesten we verder want de pijlophalers van de 35 km waren ook al gearriveerd. Na een parkeerplaats voerde de route over een hoog bruggetje. We besloten even terug te lopen en via een andere route kwamen we weer op de officiele route, zonder over een bruggetje te hoeven lopen.

Langs Sportpark Burgerkamp werd Eastermar verlaten. Ook naar de volgende rustpost te Rottevalle bleef het regenen of motregenen. We kwamen rond half vier bij de laatste binnenrust aan. Dat was bij Paviljoen De Leijen te Rottevalle. Op weg hier naartoe overlegden we met elkaar wat we zouden doen. We besloten in Rottevalle te stoppen met de wandeling en met de bus verder te rijden.

Maar bij aankomst bij de rust, bleek dat deze rust in het buitengebied lag en ver weg van het centrum van Rottevalle. Hier zat ook nog oud FLAL voorzitter Suze. Ze gaf ons aan hoe we een alternatieve route konden volgen, zodat we niet meer over zand/gras/modderwegen hoefden te lopen. En toen besloten we ook de route toch maar uit te lopen.

Bij het verlaten van de rust trokken we onze reflectievesten aan. Want het zou spoedig donker worden. In een elektriciteitsmast zagen we heel veel vogels zitten. Het plaatsje Rottevalle was ook nog een leuk dorp. Ook de kerstversieringen waren mooi die nu mooi verlicht uitkwamen. Klokslag 17.00 uur werd de finish bereikt. We waren nog niet de laatste. Het groepje van drie wandelaars was na de tweede rust een keer verkeerd gelopen. En toen ze weer op de route kwamen, waren de pijlophalers gepasseerd.

Bij de finish hingen lijsten waarop van elk FLAL lid staat vermeld hoeveel km hij of zij totaal bij FLAL heeft gelopen. Bij mijn naam stond 3895 km vermeld. Volgens mijn informatie heb ik in totaal 4025 km gelopen gerekend t/m 1 december 2018. Over het verschil maak ik mij vooralsnog niet druk omdat ik nog zo'n kleine 1000 km op FLAL tochten moet lopen alvorens in aanmerking te komen voor de 5000 km speld. En dit verwacht ik vooralsnog niet meer te halen. Mijn eerste FLAL tocht was op 12 maart 1983.

Het was een hele aardige tocht geworden. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Na afloop reden we met het openbaar vervoer huiswaarts. We kwamen om 20.50 uur thuis.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor