Westlandse kassentocht met RS80 vanuit Schipluiden

Op zaterdag 15 december 2018 twijfelde ik of ik aan de FLALtocht vanuit Den Oever mee zou doen of de RS80 tocht vanuit Schipluiden. Voor de tocht vanuit Den Oever was harde wind voorspeld. In een open landschap met temperaturen rond het vriespunt zag ik die tocht vanwege de verwachte kou niet zitten. Het werd dus Schipluiden.

Met het openbaar vervoer reden we naar de start. Daar kwamen we rond 9 uur aan. Veel wandelaars stonden hier in een kring om de parkoersuitdelers. Binnen was het ook nog druk. Daarop besloten we even een vrije stoel op te zoeken. Rond 9:15 uur gingen we op pad.

De start werd verlaten over een pad parallel aan het Sint Maartenpad dat langs Golfterrein Delfland liep. Over het Vrouw Avenpad werd Schipluiden verlaten. We staken de Vlaardingervaart over en volgden toen een tijdlang het Gaagpad. Bij de Midden Watering was de splitsing met de 15 km. Een plaatselijke bewoonster zei tegen een postbode: "wat een drukte, hè. Het lijkt wel of er een georganiseerde wandeltocht is".

Nu volgden we bijna 2 km de Kwakelweg naar het veer. Bij het veer bleek dat de pont niet voer. Zo erg was dat ook weer niet, want hier sloeg de route af en nu volgden we een zand/graspad langs de Noordvliet. Nabij Maasland werd de Noordvliet verlaten en over het Molenslootpad werd voetbalclub MVV bereikt. We lieten ons hier een erwtensoep goed smaken. Daarna werd MVV'27 verlaten.

Nu liepen we naar het oude centrum van Maasland. Daarbij kwamen we eerst langs de (nieuwe) Maria Magdalena kerk. We kwamen bij de Zuidgaag en volgden deze naar de Oude (Maria Magdalena) kerk. De kerk was open en brachten er een bezoek. Dit was een PKN-kerk. Daar hoorden we dat deze kerk oorspronkelijk de Maria Magdalenakerk was.

Na een bijna rondje om de kerk werd de Gaag weer opgezocht en gevolgd. Bijna aan de rand van de bebouwde kom van Maasland werd de Gaag overgestoken en volgden we de Commandeurskade. We kregen zicht op de Dijkmolen en molen De Drie Lelies. Snel na molen de Drie Lelie wed de drukke Molenweg/N468 verlaten over een betonweg.

We kwamen uit op het Weidepad. Daarna kwamen we uit op de Klein Huis te Velde weg en deze weg ging eerst over in een grintweg en vervolgens een smal één tegelbreed pad dwars door weilanden. Dit was het Dijkpolderpad.

Vervolgens voerde de route enige km's door kassengebied. Op 19 km was bij Boerderij Burgersdijk de tweede binnenrust. Aangezien we inmiddels in de achterhoede waren beland was de erwtensoep inmiddels op. Daarop namen we tomatensoep. Bij het verlaten van deze rust troffen we de vier pijlophalers die we op de gevoelige plaats vastlegden.

Via de Dorppolderweg en het Hodenpijlsepad werd Schipluiden bereikt. Het was kwart over drie toen we bij het begin van de Dorpsstraat aankwamen en rond half vier reed de uurbus naar Delft. We besloten de tocht hier af te breken en naar de dichtstbijzijnde bushalte te lopen. Gelukkig hadden we onze wandelboekjes vooraf laten afstempelen zodat we het wandelboekplaatje ook hadden. Het was een hele aardige tocht geworden waarop 528 wandelaars waren afgekomen. Het IVV nummer was ....

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri