De Heren van Arkel tocht

De foto's in dit verslag zijn gemaakt door Ineke Gerritsjans.
De link naar haar hele fotoreportage staat op https://ineke.gerritsjans.com/

Op zaterdag 24 november 2018 organiseerde WS78 De Heren van Arkel tocht. De start was vanuit de Johanneskerk te Gorinchem. Met de trein waren we via Utrecht en Geldermalsen naar Gorinchem gereden. Door problemen op het spoor verliep onze reis beter dan verwacht. In Geldermalsen zouden we maar een overstaptijd van 3 minuten hebben. Maar omdat we in Utrecht nog een trein met 19 minuten vertraging nog konden halen, hadden we nu een overstaptijd van een kwartier in Geldermalsen.

Wij schreven ons voor de 40 km route in en zouden dan bij de soeppost wel zien of we zouden overstappen op de 20 km route. Na het toespraakje van de voorzitter liepen we eerst naar het station over het fraaie lindelaantje. We werden ingehaald door een wandelaar die kort tevoren zijn 45 jarig huwelijksfeest had gevierd. We staken de spoorlijn van Gorinchem naar Leerdam over, kort daarna gevolgd door het Merwedekanaal en het kanaal van Steenenhoek.

Vervolgens werden min of meer alle mooie en bijzondere gebouwen bewonderd van de binnenstad van Gorinchem. Na 7 km waren we maar een paar honderd meter verwijderd van de start. Daarna volgden we ruim 3 km over een minder interessant traject naar de soeppost in Schelluinen. Deze was gelegen bij Henk Vink.

Vrij snel na de soeppost was de splitsing met de 20 km. Nu volgden we een bijna 3 km lang graspad dat eenmaal werd onderbroken door kruising met een asfaltweg. daarna dwaalden we langs riviertje Giessen in buurtschap Nederslingeland. Buiten Nederslingeland volgden we opnieuw een graspad. Ditmaal was deze maar 1 km lang. Na kruising met de N214 (Papendrecht-Noordeloos) liepen we fraai langs de Slingelandseplas. Over een 2 km lange, maar doodlopende weg werd Goudriaan bereikt. Hier was op 20 km de grote rust in café restaurant 't Raadhuis van Goudriaan.

Na de rust staken we de N216 (Schoonhoven-Gorinchem) over en niet veel later de Dwarsgang. Dit water volgden we tot de plek waar een WS78 noodbrug was geplaatst. Normaliter ligt hier alleen een plank. Daarna liepen we over weilanden en een veeweg werd Ottoland bereikt. Hier was de moogelijkheid om door een schaapskooi te lopen. De schaapskooi zag er meer uit als een gewone schuur maar er zaten wel veel lammeren in.

De Schaapskooi Ottoland bestaat naast de multifunctionele schaapskooi uit een woongedeelte, een bezoekerscentrum en gastenkamers. ’s Winters staan alle schapen binnen in de schaapskooi. De rest van het jaar wordt de ruimte gebruikt voor activiteiten, zoals workshops, markten en huwelijksvoltrekkingen. Vanuit de speciale “Skybox” kunt u van bovenaf de kooi in kijken. De schaapskooi is in 2010 gebouwd maar met als voorbeeld de oude boerderijen uit de regio. Het gebouw wordt verwarmd door een zeer moderne houtvergassingsinstallatie. Water wordt verwarmt door zonnecollectoren en electriciteit opgewekt met zonnepanelen. Bij de bouw is veel aandacht besteed aan duurzame en hergebruikte materialen. Er is gewerkt met een aannemer en onderaannemers uit de buurt zodat er niet onnodig veel kilometers zijn gemaakt.

Voor de Ottolandse Vliet sloegen we af. Opnieuw mochten we over een graspad lopen. Dit pad was ruim 2 km lang. Na kruising met de N214 volgden we de Peursumsekade, een asfaltfietspad. Bij een bruggetje staken we de Peursumse Vaart over en liepen weer een eind over een graspad. In Giessenburg staken we de Giessen over en doorkruisten de plaats. Nu was het niet ver meer naar de koffiepost. Dat was dezelfde als de soeppost. Na de koffiepost liepen we naar de spoorlijn van de Betuweroute.

Nu staken we eerst de Betuwespoorlijn over gevolgd door de spoorlijn van Gorinchem naar Sliedrecht. Meteen daarop gevolgd door kruising met de A15-snelweg en het Merwedekanaal. We maakten nu een lus van ongeveer 2 km en kwamen daarbij door Polder de Dordtsche Avelingen. In deze lus was op 37 km nog de fruitpost. We konden kiezen tussen een appel en een mandarijn.

We staken opnieuw het Merwedekanaal over en volgde dit kanaal ongeveer 2½ km over een graspad met meerdere opstapjes. Daarna was het nog een km naar de finish. Alruim voor de koffiepost hadden we de het reflectievest aangedaan. Maar toen ik 1 km voor het einde in de bebouwde kom van Gorinchem liep, deed ik nog een rood knipperend lampje aan mijn heuptas. Rond 5 uur werd de finish in het donker bereikt. Vooral de lus door de Binnenstad van Gorinchem was heel mooi en verrassend met de talrijke oude gebouwen. Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Het IVV nummer was 16808.

Op dinsdag 27 november besloten we om de lus van de 40 km van De Heren van Arkel tocht van WS78 van 24 november na te lopen. Met het openbaar vervoer reden we naar Schelluinen. Daarna liepen we naar het huis van Henk Vink waar op 24 november de soep- en koffiepost was. Hier kregen we nog koffie. Rond 9 uur begaven we ons op pad. Onderweg hadden we 2 binnenrusten. De eerste was 't Raadhuis te Goudriaan en de tweede was Plein 2 te Giessenburg. Het was de hele dag droog gebleven, maar de zon hebben we niet gezien. Nu had ik mijn fototoestel wel meegenomen. Die foto's kan je
HIER bekijken.Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor