Op 10 november 2018 organiseerde de FLAL de Eurohal tocht. De naam van de tocht was genoemd naar de startlocatie. Omdat de wandeling ook door 't Roegwold kwam, leek mij dit een mooiere naam van de tocht. Ik ben natuurlijk vrij om een titelnaam boven aan mijn eigen verslag te plaatsen. De Eurohal lag achter een hotel waar wij de voorgaande nacht hadden overnacht. Na de start werd Zuidbroek snel verlaten. Na het Siemenspark kwamen we door natuurgebied Uiterburen dat tot de gelijknamige plaats behoort.
Na een lange weg, waarbij we langs een gasinstallatie liepen en waarbij het licht motregende, werd Noordbroek bereikt. Onze wandeling slingerde door Noordbroek. Daarbij kwamen we langs het oude Gemeentehuis en molen Noordstar. Bij een oude kerk uit de 14e eeuw konden we binnen rondkijken. Speciaal voor deze wandeling was de kerk opengesteld tussen 10 en 13 uur. Rondom de kerk was het ook heel mooi met prachtige herfstkleuren aan de bomen.
Na een beeld van een aardappelpotende landarbeider kwamen we bij een verkeersbord dat in eerste instantie geïnterpreteerd werd met "pas op voor overstekende strijkijzers". Bedoeld werd echter dat vlakbij het Strijkijzermuseum was.
Op 10 km was een rust in boerderijcafé Mausel te Noordbroek. Daarna werd koers gezet naar Slochteren. Toen we het Slochterenbos bereikte, was er een parkoerswijziging. De achteringang van het omrasterde bos was kennelijk afgesloten waardoor we door een droge sloot met steile zijkanten het bos alsnog konden betreden. Ook hier genoten we met volle teugen van de prachtige herfstkleurenpracht. Uiteindelijk kwamen we bij de Fraeylemaborg uit. Hier was op 4 november 2017 de start van de Gasbel- en Fraeylemaborg tocht.
Net buiten het park was de splitsing. Over het Padje werd Slochteren verlaten. Daarbij kwamen we langs een gele prullenbak waar omheen een grappig kunstwerk zat. Lopend langs wisselend beide zijden van de Provinciale weg werd Schildwolde bereikt. Bij de Jeugdsoos was op 18½ km de tweede binnenrust.
Over de Meentweg werd Schildwolde verlaten. Daarop werd 't Roegwold bereikt. Nu volgden we ruim 2 km een pad, dat we eerder dit jaar in juni ook al hadden gelopen met het Pronkjewailpad. Op een splitsing stond een pijl naar rechts met de tekst "route Tom v.d. Velde". Hier werd een lus gemaakt die over een 575 meter lange vlonder liep. Door omstandigheden liep de genoemde persoon deze extra lus niet.
Door buurtschap Denemarken werd de rand van Slochteren weer bereikt. Na zicht op de Fraeylema molen voerde een pad omzoomd met prachtige herfstkleuren langs het Slochterdiep naar de Slochterhaven. Daarna was de samenvoeging met de 25 km route. Slochteren werd verlaten langs het Politiepettenmuseum.
In natuurgebied Duurswold - Baggerputten was nog een extra lusje voor de 40 km lopers van ongeveer 1400 meter. Na buurtschap Stootshorn werd koers gezet naar Botjes Zandgat. Het was inmiddels half vijf en nu begon het wat harder te regenen waarop we besloten de regenkleding aan te doen. In het donker werd om 17:20 uur de finish bereikt.
Snel liepen we naar het station van Zuidbroek. Dat was ongeveer 2 km lopen. De straatverlichting was in Zuidbroek uit. Vanwege Sint Maarten werd door kinderen het Sint Maartenlied gezongen en kregen ze snoep. Mijn trein vertrok om 17:43 uur en die heb ik nog net kunnen halen.
Het was een hele aardige tocht geworden. Groningen staat er om bekend dat het veelal kaal is, maar met deze tocht liepen we toch vaak door bospassages. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht. Er waren 366 deelnemers.
Klik
HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.
Henri Floor