Kiste Trui tocht vanuit Plasmolen

Op dinsdag 6 november 2018 organiseerde de OLAT de Kiste Trui tocht. De start was vanuit Grandcafé De Mallejan te Plasmolen. Er waren twee lussen uitgezet. De eerste lus was 9 km lang en de tweede 12 km. Zodoende was de grote rust ook op de startlocatie.

De eerste lus voerde over de Mookerheide, door het Groesbeekse bos en langs de Kiekberg. De tweede lus voerde langs de Sint Jansberg en door de westrand van Milsbeek naar het uiterwaardengebied van de Maas

Heel mooi was het pad langs de sterk meanderende Tielebeek, die uit Duitsland komt en daar de Kroonbeek heet. Daarna kwamen we nog door Middelaar en liepen langs het meer Groote Siep. Onderweg hebben we genoten van het mooie zonnige weer met een maximum temperatuur van 18 graden. Ook de herfstkleuren waren prachtig. Er deden 87 wandelaars mee.

In 1574 woede de Slag op de Mookerheide Er sneuvelden toen veel soldaten. De slag vond plaats in buurtschap De Riethorst bij Plasmolen. Het was in deze omgeving destijds veel moeras en talrijke soldaten zijn in het moeras verdronken. Het gerucht ging dat een schatkist met de krijgkas van Lodewijk en Hendrik van Nassau mee in het moeras is verdwenen. De schatkist zou tot de rand toe vol zijn geweest. Kiste Trui heeft haar hele leven naar de kist gezocht, vandaar haar bijnaam. Dag na dag spitte zij met haar spade de grond om, tot ze er simpel van werd. De kist met geld is nooit gevonden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor