Veluwe/Kootwijk en Wilde kamp tocht

Op woensdag 3 oktober 2018 organiseerde de SOP een wandeltocht vanuit Garderen. Het was voor ons een bijzondere dag, namelijk onze trouwdag. En zo'n dag wilden we feestelijk opluisteren met een mooie wandeltocht. De start was bij Restaurant & Partycentrum Gasterij Zondag Garderen. Het is inderdaad een mooie wandeling geworden veelal door bossen maar ook langs heidevelden. Met 91 deelnemers vertrokken we 10.10 uur.

In het begin kwamen langs talrijke grote landhuizen zoals Huize De Puszta en Hoeve Oud Dilligen. Op 6½ km was een verzorgingspost. Hier kregen we een koek en een kartonnetje fris. We staken de Kootwijkerweg over en dwaalden langs een paar meertjes naar de grote rust. Deze lag op 12 km bij Halte Assel, een bekende rustplaats van de Apeldoornse 4daagse. De bediening was uiterst langzaam zodat we pas na drie kwartier verder liepen.

We kwamen langs een groot uienveld waar net op dat moment uien werden overgeheveld van een tractor in een vrachtwagen. Iets verderop lagen opgerolde graszoden langs de weg die klaar lagen voor verder vervoer. Nabij Nieuw Milligen stond een monument.

Nieuw Milligen heeft al meer dan honderd jaar ook militaire betekenis. Vlakbij de Turfweg richting Garderen staat een monument met de tekst: "Het barakkenkamp werd voor het eerst betrokken 22 october 1915. Het gemobiliseerde 12e Regiment Infanterie". Het zuiltje herinnert aan de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vroeger werden hier paarden opgeleid voor militaire doeleinden. Nu is hier, midden in de bossen, het Air Operation Control Station (AOCS) gevestigd. Hier registreert men alle militaire vluchten boven Nederland.

Daarna staken we de N302 opnieuw over. Daarna was er nog een fruitpost. Aan het eind van de route kwamen we nog door een deel van de bebouwde kom van Garderen. Dat was bij molen De Hoop en het naastgelegen Chinees restaurant Camposing.

Wij danken de organisatie hartelijk voor deze mooie tocht. Met de auto reden we huiswaarts.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri