11-stedenpad van Franeker naar Sint Annaparochie

Met de auto reden we op donderdag 19 juli 2018 naar Deinum. Van Deinum reden we met de trein naar Franeker. Om 8:05 uur begaven we ons op pad. Vanuit het station te Franeker was het een kleine km om weer op de route te komen. De rondwandeling door Franeker hadden we de vorige dag al gedaan. De eerste doorkomstplaats na Franeker was Schalsum. Daarna kruisten we de A31-snelweg. Snel daarna sloegen we af over een betonweg. Deze weg eindigde bij een particulier huis. Maar vlak daarvoor sloegen we af en staken de Oude- of Slappeterpstervaart over.

Nu zetten we koers naar Boer. Bij het eerste huis stond een bankje in de schaduw waar wij dankbaar gebruik van maakten. In Boer staat een oude kerk uit de vroeg 12e eeuw. Opvallend was het ingangsportaal. Met de FLAL tocht vanuit Bitgummole op zaterdag 26 januari 2019 voerde de wandelroute hier ook langs.

De gepleisterde eenbeukige kerk uit de twaalfde eeuw was oorspronkelijk gewijd aan Maria. Het ingangsportaal uit 1664 is heel bijzonder: het is gesierd met twee leeuwen en een vaas, afkomstig van de afgebroken stins Elgersmastate.

De kerk wordt sinds de restauratie in 2008 beheerd door een actieve Plaatselijke Commissie, die onder meer concerten organiseert, maar die de kerk ook verhuurt voor (familie)bijeenkomsten. Regelmatig worden groepen pelgrims verwelkomd die het eerste deel van het Jabikspaad lopen tussen Zwarte Haan en Franeker. In september maakt de kerk van Boer onderdeel uit van de kunstroute van Facit, de Franeker vereniging van kunstenaars.

Langs de doorgaande weg liepen we naar Ried. We kwamen een dame van een jaar of 30 tegen met een groep kleine kinderen. Zij vroeg of ik de Vos was. Voor ons was dat natuurlijke een vreemde vraag. Iets verderop kwam een meisje aangelopen en zij vroeg ook of ik de Vos was. Verderop zagen we een vrouw die bezig was met een aantal kartonnen frisdrankjes te verplaatsen. Wij vroegen haar of zij de Vos was. Ze moest lachen. Die vraag zullen al meerdere keren aan ons gesteld zijn, zei ze.

Buiten Ried hadden we een rust op een bankje. Net toen we verder liepen, kwam een stel/echtpaar aangelopen/aangerold, die ook het 11 stedenpad liepen. Zij reed mee in een soort rolstoel. Ze kwamen uit Utrecht en wilden het 11stedenpad in ±14 dagen lopen. Zij waren in Stavoren begonnen. Nu volgden we een lang pad lang de Berlitsumerwijd.

In Berltsum/Berlikum liepen we eerst naar de ronde Koepelkerk, Aan de achterzijde stond een bankje in de schaduw. Op de app Maps.me keken we of er iets van een café in de buurt was. En dat bleek het geval te zijn. Bij Bakkerij Wijnsma konden we cappuccino drinken. We aten er een abrikozenkoek bij. Want het lunchpakket was al op. Toen we langs de ijsbaan in zonnestand te Berlikum liepen, zagen we een kaart met een ingetekende route op de grond liggen. Deze kaart was ongetwijfeld van een eerder genoemd echtpaar. We namen deze kaart mee. Toen we de N383 naderden, zagen we voornoemd echtpaar in de verte lopen. Toen wij ook op de N383 liepen, vroegen we aan een passerende fietser of zij de gevonden kaart wilden meenemen en aan de wandelaars voor ons te geven en dat wilde ze. Bij bushalte Warmoesstraat te Sint Annaparochie namen we de bus naar Leeuwarden en vervolgens de trein naar Deinum waar de auto stond.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor