11-stedenpad van Mirns naar Workum

Zaterdag 14 juli 2018 stond de etappe Mirns-Workum op het programma. Met de auto reden we naar Workum en stapten bij bushalte Thomashof op bus 44 naar Mirns. We waren de enige in de bus.

Vanuit Mirns liepen we over een asfaltweg naar Laaksum. Dat was bijna 4 km. Daarna voerde de officiŽle route verder over de asfaltweg naar Stavoren. De weg liep langs de oude zeedijk van de voormalige Zuiderzee en we besloten om op de grasdijk te lopen. Dat liep wel zwaarder maar hierdoor hadden we geen last van auto's en fietsers. Bij het Roode Klif moesten we wel even over de asfaltweg lopen. Na kruising met het Johan Frisokanaal te Stavoren hadden we een rust bij restaurant De Kruitmolen. Bij hotel de Vrouwe van Stavoren haalden we het controlestempel. Vanwege het mooie zonnige weer zaten de terrasjes hier vol. In de haven van Stavoren lagen talrijke boten.

Na Stavoren vervolgden we ons pad over de grasdijk. We kwamen langs het naaktstrandje van Stavoren. We zagen hier maar een paar mensen recreŽren. Bij Molkwerum hadden we een rust op een bankje. Er kwam een 11-stedenpadwandelaarster aangelopen. Zij kwam bij ons op het bankje zitten. Zij liep deze dag van Mirns naar Hindeloopen. Ze had de auto in Hindeloopen geparkeerd en was met de fiets naar Mirns gereden.

Daarna kwamen we in Hindeloopen. Dit is ook een heel mooi plaatsje. Ook hier was heel veel watersport. Er liepen leuke smalle paadjes door de stad. Op de website van Hindeloopen hadden we gezien dat de VVV op een andere plaats is als aangegeven in het wandelboekje. Na het ophalen van een controlestempel dronken we nog Latte Macchiato in een café. € 3,70 was best duur voor een Latte Macchiato, maar de prijs vernamen we pas na afloop. Ook kwamen we langs de Flora en Fauna fontein en het standbeeld van Fort de Kock.

Flora en Fauna fontein
Kunstenaar Shen Yua werd geÔnspireerd door het stadswapen van Hindeloopen, in het bijzonder door de mythe eromheen.
Het stadswapen bestaat uit een boom met een hert en een hinde die hem omringen. De boom is volgens de mythe een zogeheten Ďlevensboomí. Hij heeft zijn wortels in de onderwereld en zijn takken wijzen naar de hemel. De boom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. Het hert en de hinde voeden zich hiermee.
ďBij mijn ontwerp van de fontein krijgt de levensboom een centrale plaats. Hij wordt omringd door een groot gewei dat op de grond ligt. In de boom zitten vogels die onregelmatig water spuwen. Het gewei, dat verwijst naar de oerkracht van het hert en de hinde, doet ook denken aan de wortels en takken van de boomĒ.

Fort de Kock (Nederlands-IndiŽ) 1920 - Hindeloopen 1993
Verzetsstrijder die eerst als Engelandvaarder uit Nederland vertrok en later als spion terugkeerde naar Nederland. Zijn handelen gedurende de Tweede wereldoorlog was, onder andere, aanleiding voor schrijver Ian Fleming, het personage James Bond te creŽren.

Buiten Hindeloopen liepen we opnieuw over een grasdijk, nu naar Workum. Langs het It Soal kanaal werd Workum bereikt. Toen we bij de auto kwamen, reden we naar een supermarkt en vandaar liepen we naar de VVV voor een controlestempel. Als we daar de volgende ochtend langs zouden komen, dan was deze beslist nog dicht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor