11-stedenpad van Mantgum naar Sneek

Op dinsdag 10 juli 2018 vervolgden wij met het Elfstedenpad. Omdat wij niet wisten of we bij station Sneek de auto gratis konden parkeren, reden we naar station Mantgum en pakten daar de route op. In Sneek zouden we dan met de trein terug naar Mantgum rijden. Toen we naar station Mantgum reden, motregende het. Bij station Mantgum bleven we nog een half uur in de auto zitten. De motregenradar gaf aan dat het na half negen droog zou worden en dat bleek het geval te zijn.

Toen we buiten Mantgum liepen, waren we blij dat we ook de jas hadden meegenomen want het waaide flink, vooral in het open gebied. Vooralsnog liepen we hoofdzakelijk zuidwaarts en als het dan hard waait is het fijn dat de wind uit het noorden komt. We liepen naar de Zwette en bleven deze lange tijd volgen. Bij een pluktuin stond een bord van Theeschenkerij De Dille te Oosterwierum.

Via internet zochten we naar hun website om te zien of ze open waren. Het was op dat moment 9.45 uur en om 10.30 uur gingen ze officieel open. Toch belden we op en ze bleken deze dag toch al open te zijn. Dat kwam mede doordat een Duits echtpaar met kinderen, die daar op de minicamping overnachtten, daar ontbeten. Ze hadden er zowaar Latte Macchiato.

We bleven De Zwette na de rust nog een tijd volgen. Even voor Boazum werd de Zwette verlaten. Daarna liepen we door Boazum. We merkten op een gegeven moment dat er een wandelaar, op afstand, achter ons aan liep. In Boazum stonden verschillende fraaie huizen. Buiten Boazum werden we ingehaald door de wandelaar. Door omstandigheden had hij geen vervoer. En omdat hij zichzelf een fanatieke wandelaar vond, liep hij nu. Maar hij liep niet het Elfstedenpad. Hij bleek lid te zijn van de FLAL.

Voordat Schatnegoutum werd bereikt, liepen we nog een tijd langs een spoorlijn. In Scharnegoutum kwamen we langs de Martenskerk. Bij Poiesz, een supermarkt, haalden we nog een stempeltje. Buiten Scharnegoutum volgden we even de N354. Daarna werd de Zwette weer opgezocht. Na het Zwettebos liepen we langs de Rooms Katholieke Parochiekerk van de Heilige Martinus. We wilden de kerk nog bezichtigen. Maar toen we de ingang hadden gevonden werd de toegang ontzegd door een bord Verboden Toegang.

De Zwette stroomde in Sneek in de Looxmagracht. Nu was het niet ver meer naar het geplande eindpunt van de dag, namelijk station Sneek. In het oude stationsgebouw zit nu het Nationaal Modelspoor museum. We hadden dit museum gratis kunnen bezoeken met onze museumjaarkaart, maar daar hadden we op dat moment geen zin in.

We besloten de route door de binnenstad van Sneek te vervolgen tot de afslag naar de VVV voor een stempel. Bij de Rabobank namen we nog geld op. Door het inmiddels zonnige weer en een temperatuur van rond de 20 graden was het op de terrasjes behoorlijk druk. We kwamen nog langs de Martiniekerk en het stadhuis. Na de VVV liepen we een rustiger weg terug naar het station. Daarbij kwamen we nog langs het standbeeld "de Friezin en de rondreizende textielkoopman".

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor