Pronkjewailpad: Loppersum-Delfzijl

Op dinsdag 26 juni 2018 begonnen we aan de laatste etappe van het Pronkjewailpad, namelijk van Loppersum naar Delfzijl. Vanaf ons overnachtingadres was het 1100 meter lopen naar het station van Winsum. Vandaar reden we met de trein via Sauwerd naar Loppersum. Van Loppersum liepen we naar Delfzijl. Als eerste kwamen we in Loppersum bij molen de Stormvogel. De stempel lag in het naastliggende gebouwtje, maar helaas het was op slot. Daarna voerde de route op een gegeven moment door Albert Heijn naar Brasserie Meer. Maar omdat we vroeg waren, was de brasserie nog niet open. Toen liepen we om.

Toen we naar Brasserie Meer liepen, vroeg een meisje of we voor het Pronkjewailpadstempel kwamen. Toen konden we naar binnen gaan en kregen we het stempel. En als pronkje een zakje met twee kleine stroopwafels. Daarna liepen we naar de kerk, maar hier waren werklui bezig en waren we niet welkom. Bij de wereldwinkel vroegen we naar het stempel. De dienstdoende dame zei dat dit tocht alleen op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag was. Dat klopt zeiden wij, maar misschien konden we hem nu ook wel krijgen omdat u open bent. Ze besloot toch te stempelen. Het was voor haar een mooie afleiding want dinsdags is het er heel rustig. Als pronkje kregen we een bekertje koffie en een stukje chocolade.

Aan de rand van Loppersum aten we wat op een bankje. Loppersum werd verlaten over een grintweg en een onbewaakte overweg. In Eenum was de kerk open en het was een stempelpost. Maar de stempel was onvindbaar. Daarop stempelden we hier digitaal. In Leermens viel een boerderij op omdat deze gestut werd. Tegenover de Donatuskerk stond dat het café geopend was, maar de deur was op slot. We liepen naar de achterkant van het café en vroegen aan een man of we koffie konden drinken. Dat kan niet zei hij, want ze waren dicht. Toen we weer naar de voorkant liepen, zagen we dat hij het bordje "open" omdraaide en nu stond er gesloten op.

Daarna bekeken we de Donatuskerk en stempelden onze stempelkaarten. Stempelpost Beeldentuin De Roegte hebben we hier gemist. We konden ons wel herinneren dat we er een verwijzing naar toe hadden zien staan, maar dat liep over een zo te zien weinig gebruikt graspad. Verderop was visrestaurant De School dicht. Dit was ook een stempelpost. We liepen nog wel via een achterdeur naar binnen, maar troffen niemand aan. Daarna kwamen we langs restaurant Veldzicht, maar deze was ook dicht. Eetcafé de Boerderij was wel open en bleek ook een stempelpost te zijn, maar stond (nog) niet in de app. We lieten ons twee Latte Macchiato goed smaken.

Na Arwerd kwamen we door Krewerd. De plaatselijke kerk was dicht vanwege renovatie. Maar naast de kerk stond een pipowagen. Hierheen was het stempel verplaatst. In Holwierde was stempelpost "'t Keilhoes" café dicht maar in de Super konden we wel een stempel krijgen. In Uitwierde was de stempel onder in de toren. Na Biessum werd Delfzijl bereikt, Bij Zonnehuis Betinge Staete kregen we nog een pronkje. Even voor het station van Delfzijl liepen we door de Uitwierderweg. Een bewoonster vroeg of wij het Pronkjewailpad liepen. We raakten aan de praat- Het bleek dat zij op 14 juni een van de deelnemers was bij het begin van de tocht. Met de trein reden we terug naar Winsum. 's Avonds praatten we nog gezellig met de gastvrouw van het Bed and Breakfast.

Hiermee waren we aan het eind van deze wandeling gekomen. Een groot deel van de wandelroute is verhard, maar de atlrijke pronkjes onderweg maken het mede tot een heel leuke en mooie wandeling.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor