Pronkjewailpad: Lauwersoog-Leens

Op zaterdag 23 juni 2018 stond het traject Lauwersoog-Strandweg naar Leens op het programma. Met de auto reden we eerst naar Leens en vandaar reden we verder met de bus naar Lauwersoog. Het was de eerste bus, maar deze dubbele bus was behoorlijk druk. Bij Paviljoen Meerzicht pakten we de route op. Meteen zagen we gele pijlen hangen van de Stichting 40 mijl die de Lauwersmeermars organiseerde.

Sterren kijken tijdens de 40 Mijl Midzomernachtwandeling
Op 23 juni 2018 vindt een absoluut uniek evenement plaats, de 40Mijl Midzomernachtwandeling. Niet alleen de afstand van 40 mijl is een uitdaging, maar het is de enige nachtwandeling in Nederland die door een Dark Sky Park loopt. In 2017 was de eerste editie van deze wandeling en ondanks zeer slecht weer en ononderbroken regenval, was het een succes voor de deelnemers en organisatie. De 40Mijl tocht wordt aangeboden in drie afstanden, 40 Mijl, 40 Kilometer en voor het eerst een 25 Kilometer variant. De route start op zaterdag 23 juni om 20.00 uur bij Camping “de Waterwolf” te Electra/Lauwerzijl. De 25 Kilometer variant zal starten om 22.30 uur vanaf Restaurant “Suyderoogh” bij Lauwersoog. De maan is voor 76% zichtbaar en dit geeft een mooi beeld van het natuurgebied. Het is enkele dagen na de kortste nacht. Er wordt de hele nacht doorgelopen met diverse rustpunten en verzorging onderweg. Uiteraard wordt er gezorgd voor voldoende EHBO posten, begeleiding, stempelposten en proviand voor de deelnemers. Wel dienen deelnemers zelf voor voldoende extra broodjes en drinken te zorgen naar eigen behoefte.

We kwamen bij het kantoor van Staatsbosbeheer. We probeerden de voordeur, maar deze was op slot. Maar snel daarna deed een boswachter open. Hij leidde ons naar een ander gebouw waar we een tijdelijk stempel kregen. Daarna maakten we een lus waarna we weer op het terrein van Staatsbosbeheer kwamen. De boswachter kwam naar buiten en wees ons hoe de route verder ging. In de bovenverdieping van Staatsbosbeheer gaf de boswachter een cursus en de cursisten hadden ons allemaal het terrein zien oplopen.

Verder volgden we de Strandweg naar de Marnekazerne. Bij deze kazerne liepen we even verkeerd vanwege een dichtgegroeid pad. In Vierhuizen was bij B&B d'Olle Pastorie een stempelpost. We konden hier twee stempels krijgen. Iets verderop was café restaurant Het Lachende Paard. Ook hier dronken we koffie verkeerd en troffen we nog een wandelaarster uit Aalten die het Pronkjewailpad ook liep. Daarna was het niet meer zo ver naar Zoutkamp. Hier bezochten we het Visserij museum en Palingrokerij Postma. Hier kregen we als pronkje een stukje paling op een toast.

Over rustige wegen werd Houwerzijl bereikt. Hier dronken we koffie verkeerd in De theefabriek. Nu was het nog 4 km naar Leens. Bij de Jumbo in Leens haalden we een stempel omdat de officiële post op zondag dicht was. Omdat we niet te vroeg op ons overnachtingadres wilden aankomen, reden we naar Eenrum en dronken in café restaurant Gemeentehuis Latte Macchiato. We troffen hier een wandelaar uit Enschede die ook het Pronkjewailpad liep. Op dat moment had hij het Pronkjewailpad nog niet geheel gelopen. Inmiddels heeft hij de route tweemaal gelopen, in beide richting een keer. Het was een frisse dag geworden met harde wind en af en toe zonneschijn.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor