Pronkjewailpad: Usquert-Den Andel

Op zondag 17 juni 2018 liepen wij van Usquert naar Den Andel. Met de auto reden we van ons overnachtingadres naar station Winsum. Vandaar reden we met de trein naar Usquert. Er was in Usquert nog een niet bezochte stempelpost. Deze was bij het voormalige Geestelijke Verzorgingsgesticht. Usquert werd verlaten en ingeruild voor buurtschap Wadwerd. Over een 3 km lange kaarsrechte weg werd Noordpolderzijl bereikt. Een oude Ford uit 1930 kwam nog voorbijrijden. Hier lieten we ons bij café 't Zielhoes twee Latte Macchiato's goed smaken. Daarna liepen we 2½ km buitendijks met zicht op de Waddenzee. Daarna zetten we koers naar Warffum. Op weg naar de Noorderkerk liepen we een traject van de Europaweg 9.

De Europese wandelroute E9 loopt van Cabo de São Vicente in het Zuiden van Portugal naar het Noorden tot Hamburg. Via Sleeswijk-Holstein gaat het verder naar Lübeck en loopt vervolgens langs de kust van de Oostzee tot aan de Baltische staten. Het pad is 5229 km lang, waarvan ruim 700 km in Nederland. Het huidige eindpunt is Narva-Jõesuu in Estland, maar men wil het pad door laten lopen t.z.t. naar Sint-Petersburg. Maar in Rusland is geen wandelorganisatie actief. Europese wandelroutes worden uitgezet en beheerd door de Europese Wandelvereniging. De Stichting Wandelnet (voorheen Wandelplatform-LAW) is voor Nederland hierin vertegenwoordigd.

Daarna haalden we nog stempels bij museum Hogeland, Spijslokaal Hoge Land en B&B Stee en Stoetje. Het stempel bij B&B Stee en Stoetje zat in een kastje met cijferslot, In de Pronkjewailpad-app staat wat de code is. Langs de Warffumermaar werd Warffum verlaten. Bij Zelfschenkerij Camping Zuiderhorn zat het stempel in een knutselkist. Door het Warffumerbos werd Breede bereikt. Hier was een stempel in de kerk. Uiteindelijk werd Den Andel bereikt. In Den Andel was nog bij De Streekhof en de kerk een stempel. Met de bus van 16:32 uur reden we naar station Winsum en vandaar verder met de auto naar ons vakantie-overnachtingadres.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor