Kennedymars Hengelo 2018

Op zaterdag 9 juni 2018 werd vanuit Hengelo Overijssel een Kennedymars georganiseerd. De start was om 5 uur in de ochtend. Het was deze dag, in Hengelo, een droge dag met een maxi­mum­tem­pe­ra­tuur van 27 graden.

Toen ik even na half vijf bij de start aankwam, waren voldoende zitplaatsen beschikbaar. Om 10 minuten voor vijf hield de organisator een toespraakje. Hij huldigde een aantal wandelaars voor het behalen van een veelvoud van vijf Kennedey marsen. Daarna werd door de organisator nog wat huishoudelijke zaken doorgegeven. Daarna begaven we ons naar buiten. Bij de uitgang van het terrein verzamelden we ons nog en na het startschot begaven wij ons op pad.

De eerste 2½ km was niet gepijld. Op de splitsing waar we nog een rondje van 400 meter om een vijver moesten lopen werd door het grootste deel van de wandelaars genegeerd en liepen zodoende dus minimaal 400 meter te kort. De totale afstand was met 79,5 km al korter dan een echte Kennedymars die 80,47 km lang is en in Nederland veelal wordt afgerond op 80 km. Zij liepen dus maar 79 km.

In het begin van de wandeling liepen we langs een paar meren, Kleigaten van Rientjes genaamd. Het eerste meer liepen we helemaal rond. Na het eerste bruggetje moesten we de eerste keer linksaf en de tweede keer rechtsaf lopen. Wij liepen hier wel de officiele route.

Na Hengelo voerde de route langs Borne. We staken de Slangenbeek over gevolgd door de Deurningerbeek en de Gammelkerbeek. Langs de Gammelkerbeek zouden we meerdere keren lopen. Na het Molenven werd de eerste rustpost op 10½ km bereikt. Dat was bij de Soaseler Möl (een molen) te Saasveld. Na een korte rust liepen we verder. We liepen onder Saasveld langs en kregen nog zicht op de Sint Plechelmuskerk.

Na het Gravenbos liepen weer naar de Gammelkerbeek en kruisten die tweemaal. De tweede rust was op 20 km bij Vakantieverblijf Het Vastert te Deurningen. Toen we hier aankwamen dachten we dat we de laatste lopers waren, maar even later kwamen er nog twee aan. Een van de twee haalde ook de pijlen op. Naast belegde broodjes en limonades kregen we een schijf meloen. Nu liepen we tot aan de rand van Oldenzaal. Behalve borden van bebouwde kom Oldenzaal hebben we er niets van meegekregen dat we bij een grote plaats waren. We staken de Spikkersbeek en de Middensloot over.

Na buurtschap Lemselo werd Rossum bereikt. Inmiddels liepen we hier al een tijdje met op korte afstand de pijlophaler. In Rossum was op 29 km de 3e rustpost bij sportcentrum Bossink. Na een welverdiende rust, buiten in de schaduw, vervolgden we ons pad. Langs de Heilige Plechelmuskerk werd Rossum verlaten en staken even later de Rossummerbeek over.

Het landschap was hier heel mooi. Lichte glooiingen met vergezichten. We bleven nog steeds een ruime omtrekkende beweging om Oldenzaal maken. Langs de Paasbergweg hadden we op 34½ km een extra waterpost vanwege de warmte. Een km verderop voerde de route tussen Fletscher hotel De Grote Zwaan en pan­nen­koe­ken­huis De Stroper in De Lutte door. Hier besloten we een pannenkoek te eten. Toen we het pannenkoekenhuis betraden waren wij de enigen zodat we snel een pannenkoek kregen. Toen we de uitbater verlieten waren er ongeveer 60 man. Er was o.a. een bus uit Duitsland vol met toeristen gearriveerd.

Verder liepen we langs de bosrand van 't Kruiselt en hadden fraaie vergezichten. Op 40 km werd de grote buitenrust bereikt. We konden hier over onze tassen beschikken. We kregen hier o.a. een broodje tartaar en een pannenkoek. Na een welverdiende rust vervolgden we ons pad over het Lossers Voetpad. Daarbij staken we de A1-snelweg over. We herkenden hier trajecten van de vierdaagse vanuit Losser. Op weg naar Lonneker kwamen we langs het golfterrein van Golf en Countryclub Het Sybrook. Het golfterrein lag op een gegeven moment aan beide zijde van de weg. Er was hier een oversteek voor golfers. Op het pad naar rechts zagen we, enigszins onopvallend een bankje staan en daar hadden we het voorgaande jaar een rust. Bijzonder en gedenkwaardig was het feit dat het vorige jaar hier wijlen Gre Kingma kwam zitten.

Voordat het centrum van Lonneker werd bereikt, kwamen we langs de Lonneker molen. De GPS gaf ongeveer 49 km aan, ten teken dat we vlak bij rustpost in Café De Sprakel aankwamen. 100 meter voor deze rust liepen we langs een supermarkt. We besloten hier een halve liter kwark van Optimel te kopen. Voor de Sint Jacobus de Meerdere kerk aten we de kwark op een bankje op. Daarna liepen we naar café De Sprakel. Hier werd ons loopnummer genoteerd door een echtpaar, die in het verleden heel actief in de wandelsport waren, namelijk Henk en Sinie de Boer. Het voorgaande jaar deden ze dit ook.

Een paar km voorbij Lonneker moesten we volgens de routebeschrijving voor een schrikhek naar rechts en hadden we de Lonnekerveldweg en de Vergertweg moeten volgen, maar nu liepen we rechtstreeks naar de Weerseloseweg, waar we anders later ook op waren gekomen. Door de over het algemeen goede bepijling was ons de pijl naar rechts voor het schrikhek niet opgevallen. En met ons nog 2 wandelaars. Toen we op de Weerseloseweg liepen, kwamen ons twee wandelaars ons tegemoet gelopen. Zij hadden op een splitsing geen pijl aangetroffen en dachten daardoor dat ze verkeerd zaten. We vertelden hen, dat als ze de Weerseloseweg zouden blijven volgen, ze weer op de route zouden uitkomen. Ik wist dat zeker, want ik had de route op mijn GPS zitten.

Verder liepen we langs het Lonnekermeer.Daarna kwamen we langs de Vliegbasis Twente. We zagen hier nog een groot vliegtuig staan dat gesloopt zou gaan worden, hoorden we later. Op 65 km was een rustpost bij melkveebedrijf familie Reuver te Deurningen. We hadden behoorlijke trek gekregen ondanks het feit dat de meegenomen mondvoorraad nog niet op was. Ze vroegen of ik een broodje met ham of kaas of allebei wilde hebben. Aanvankelijk koos ik voor een broodje met ham. In totaal at ik hier 5 broodjes en een banaan. Een kommetje tomatensoep lieten we ons ook goed smaken.

We staken de spoorlijn en de A1 snelweg over, even later gevolgd door de Deurningerbeek. Op 70 km hadden we nog een korte rust langs de Deurningerstraat. Een medewandelaar, die hier veel eerder dan wij waren, kreeg hier een dubbele kroket. Aan de muur hing een grote foto van hem met een kroket afgebeeld. Toen wij daar kwamen was de foto verdwenen. Bij de start had ik deze persoon nog aangesproken of hij wel van wandelen houdt. Hij beheerde in het verleden de website ikhaatwandelen.nl.

We liepen om Deurningen heen en staken opnieuw de Deurningerbeek over. Verder liepen we langs de nieuwbouwwijk Dalmeden. Op 75 km was nog een laatste rustpost. Om 23:01 uur werd de finish bereikt. Het was een prachtige tocht geworden en zeker voor herhaling vatbaar. Het was een zware tocht geworden vooral vanwege de warmte. Nog voordat we ons hadden afgemeld, werd gevraagd of we naar het hotel of station gebracht wilde worden. Dat was bij ons het geval. Wel konden we onze boekjes nog af laten stempelen en de herinneringen in ontvangst nemen. Zo kregen we een fraaie medaille, een bierglas en een flesje met inhoud. Wat er in het zat weten we niet en willen we ook niet weten, Want op het flesje stond, naast een afbeelding van het logo van deze Kennedymars ook de tekst in " drinkadvies: niet opdrinken ". Wij danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Hoewel Coos niet aan deze Kennedymars meedeed, was ze wel meegegaan. Want je kon voor hetzelde geld met twee personen op de kamer slapen, inclusief ontbijt. Coos liep zaterdag de 17 km NS wandeling Boerskotten. Wij waren op vrijdagmiddag tijdig in Hengelo gerarriveerd en liepen nog over de nabij gelegen antiekmarkt. Zo zagen we o.a. een glas met de afbeelding van wijlen president Kennedy. We besloten het glas niet te kopen omdat we € 12,00 aan de hoge kant vonden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor