21/4 22/4 21/4 22/4 Bloesem2daagse 2018 vanuit Gronsveld

Op zaterdag 21 april 2018 reden we met de auto van ons vakantieadres naar Gronsveld. Hier deden we mee met de Bloesem tweedaagse. De start was vanuit Gemeenschapshuis 't Groeselt. Er werden 5 afstanden georganiseerd, te weten 8, 14, 21, 28 en 42 km. Wij hadden oorspronkelijk het plan om de 28 km route te lopen. Maar vanwege de voorspelde warmte besloten we de 21 km route te nemen. Even na 7 uur begaven wij ons op pad.

Gronsveld werd verlaten langs kasteel Rijckholt. Door het Savelsbos en Eijsderbosch dwaalden we naar de eerst rust- en controlepost. Deze was gelegen in de de fanfarezaal in Sint-Geertruid. De afgelegde afstand bedroeg hier 6 km. Na Herkenrade werd koers gezet naar Mheer. Maar voordat Mheer werd bereikt sloegen we af. Op ongeveer 14 km werd de fanfarezaal in Sint-Geertruid weer bereikt. Door het Savelsbos liepen we weer terug naar de finish.

Het Savelsbos heeft een rijke geschiedenis die heel ver teruggaat. In het Neolithikum (5000 jaar B.P.) werd hier grootschalige mijnbouw bedreven. Tijdens opgravingen in 1881 werden veel vuurstenen gevonden. In 1910 werden met aarde gevulde schachten gevonden. Vanaf 1964 begon een groepje mijnwerkers onder leiding van de gebroeders Werner en Sjeuf Felder uit Vijlen aan het opgraven van de mijn. Zij ontdekten 60 schachten met een doorsnede van 100 tot 140 centimeter en een diepte van 6 tot 16 meter. Deze schachten kwamen uit in horizontale gangen van 60 tot 70 centimeter hoog. Aan de hand van de resten die gevonden zijn, kwam men tot een schatting van circa 1.500.000 bijlen en hakken die uit deze mijn gehaald zijn.

Tussen 1100 en 1300 werden vanuit de nederzettingen in het Maasdal, zoals Heer, Gronsveld en Eijsden, nederzettingen op het plateau gesticht. Eckelrade is hiervan een goed voorbeeld. De naam van dit plaatsje is afgeleidt van Eckel (=eiken) en rade (roding, dwz open plek in het bos), een opengekapte plek in het eikenwoud dus die diende als nederzetting.

Onderweg hadden we talrijke malen fraaie uitzichten op prachtige bloesems. Daarna maakten we nog een toertocht door het fraaie Zuid-Limburg. Want we wilden niet meteen terug naar het hotel gaan. Het IVV nummer was 16677.
Op zondag 22 april 2018 waren we nog iets eerder bij de start. We hadden geconstateerd dat de starttijd van 7 uur niet strikt werd aangehouden en dat er vroeger gestart kon worden. Na de start liepen we naar de Riesenberg. Jammer was het dat de boswachtershut (nog) niet open was was, hoewel bij de ingang vermeld werd dat de boswachterhut wel open was.Nabij de voormalige boswachterswoning de Beuk ligt een grasland waar veel Stinkend nieskruid groeit. Deze soort is hier niet inheems, maar ze doet het wel heel erg goed hier en heeft zich over de hele helling verspreid. In In het bos bij de Beuk groeit ook veel Lelietje-van-dalen. Verspreid in het bos liggen diverse kleine graslanden. Een daarvan is de Zure Dries, ten noorden van de Scheggelder Grub. Op de Zure Dries groeit heel veel Herfsttijloos. Midden op het grasland groeit een Zuurbes. Ook staat er veel Aardbeiganzerik en Glad parelzaad.

Verder liepen we langs Groeve De Grote en Hel en groeve De Kleine Hel naar Cadier en Keer. Net voor de Rijksweg te Cadier en Keer sloegen we af. Nu werd koers gezet naar Eckelrade. Hier was de eerste rustpost bij Harmoniezaal Digilentia. Opvallend hier was dat er een toiletmevrouw zat bij het toilet. Na de Sint-Bartholomeuskerk werd Eckelrade weer verlaten.

Opnieuw werd koers gezet in de richting van de Rijksweg langs Cadier en Keer. Na de Wolfskop liepen we langs Huize Blankenberg. Dit is tijdens de Heuvelland4daagse een bekonde rustpost. Via het Kraaienbos liepen we weer terug naar Eckelrade voor de tweede en laatste rust- en controlepost.

Via de Trichterberg liepen we naar Rijckholt. We liepen niet naar het centrum van Rijckholt, maar over een druk fietspad langs Rijckholt. Over dit fietspad werd door racefietsers hard gereden. Hier liep ook de 8 km route overheen en dat was waarschijnlijk voor de jonge lopers geen onverdeeld succes. Bij de finish was het behoorlijk druk. Daarom verlieten we vrij snel na het afmelden de finish. Het was een hele mooie tweedaagse geworden en beslist de moeite waard om vaker gelopen te worden. Over 2 dagen verdeeld deden 3200 wandelaars mee.Het IVV nummer was 16678.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor