Op zaterdag 10 maart 2018 organiseerde de FLAL de Gaasterland tocht. De start was vanuit MFC It Klif. Het had de voorgaande nacht geregend. Toen wij even na half acht bij de start aankwamen regende het nog steeds. Niet hard. Het motregende. Om 8 uur was de start van de 60 km en toen motregende het nog steeds. Verschillende wandelaars hulden zich in de regenkleding. Een van de wandelaars meldden dat buienradar aangaf dat het rond 11 uur droog zou worden. Wij waren dan ook hoogst verbaasd, dat het om 9 uur zo goed als droog was toen wij op de 40 km startten.
De start werd in noordelijke richting verlaten. Na sportvelden sloegen we af voor camping De Waps. We liepen door het Elferbos. Voor de Sminkefeart, dat was nabij camping De Wigwam, sloegen we af en volgden de Sminkefeart parallel tot aan het riviertje De Luts. Bij manage Gaasterland staken we De Luts over. Vlak daarvoor waren we nog door een medewandelaar op de foto gezet. Even verderop werd natuurgebied Wylkemer bereikt. Even liepen we parallel aan de Spoekehoekster feart en staken daarna de Van Swinderenfeart over.
Na camping Zonneheuvel volgden we de Oude Balksterweg. Voor het Sybrandy's Ontspanningsspeelpark sloegen we af en volgden de Sefonster feart. We hadden nu een wijds uitzicht. Nabij camping De Braamberg werd bosgebied betreden. Bij het naderen van Bakhuizen werd vastgesteld dat Friesland op deze plek niet vlak is. In dorpshuis De Gearte te Bakhuizen was de eerste rustpost. De afgelegde afstand bedroeg 12½ km. Hier was de splitsing van alle drie de afstanden, te weten 25, 40 en 60 km route. Wij volgden de 40 km route.
Bakhuizen werd verlaten langs de ijsbaan in dooistand en de Bakhuister haven. Even volgden we de doorgaande weg van Bakhuizen naar Hemelum. Maar spoedig werd deze verlaten. Over De Maren werd alsnog Hemelum bereikt. We sloegen af bij de Nicolaas kerk. Buiten Hemelum volgden we het 2 km lange Morrapaed. Daarbij liepen we tussen de meren De Morra en Fûgelhoeke. We kwamen onder andere de voorzitter van de FLAL tegen, die de route aan het markeren was. We kwamen uit bij de Galemadammen. Alleen die wandelaars, die de routebeschrijving volgden, konden bij de Galemadammen een rust hebben. Want op de splitsing stond geen verwijspijl naar de Galemadammen. We liepen door het aquaduct Galemadammen en kwamen bij het gelijknamige hotel restaurant. We liepen een keer om het hotel restaurant heen. Daarna lieten we binnen ons een Latte Macchiato goed smaken. Van een Rode Kruiser hoorden we dat de rustpost van de 60 km route te Stavoren op 24 km gesloten was.
Na de rust volgden we de N359 ongeveer 2 km. Bij rotonde Flinkebosje sloegen we af en liepen naar en door Kolderwolde. Nadat we de Ryster Feart waren overgestoken kwamen drie dames op een autoped aangereden. Kolderwolde staat bekend als het dorp met de hoogste beelddichtheid van Nederland door de beeldenreeks "De Famkes van Kolderwolde". Wij zetten zeven beelden op de foto. Kolderwolde ging over in Oudega. We staken het riviertje De Rien over en liepen verderop langs het Harichsterbosk. Langs de Houtdijk werden we ingehaald door twee 60 km lopers.
De Famkes van Kolderwolde
Famke betekent in het Fries 'meisje'. Het is een beeldenroute met allemaal meisjes.
Ik ontdekte ze bij toeval tijdens mijn FLAL wandeltocht. Het zijn beelden van voornamelijk volumineuze dames met pronte vooruitstekend borstjes. Tezamen vormen ze de beeldenroute genaamd 'De Famkes van Kolderwolde', van Evert van Hemert.
Evert van Hemert woont zelf in Kolderwolde. In een interview met Trouw (2002) vertelt hij:
Toen hij in 1997 als buitenstaander in deze Friese gemeente kwam wonen, schonk hij meteen een beeldje aan de gemeente Gaasterland-Sloot. "Gewoon, als dank", legt Van Hemert uit. "Ik was blij dat ik in Kolderwolde kon komen wonen en werken. Ze vonden het zo leuk dat ik het onbezonnen idee kreeg voor een soort beeldenroute in Kolderwolde. Ik stelde de gemeente Gaasterlân-Sleat voor om elf 'Famkes van Kolderwolde' te maken, die zij dan van mij zou kopen en langs twee wegen in het buurtschap zou plaatsen. Daar stemden ze meteen mee in."
In Balk was bij HCR Teernstra de laatste rustpost op 29 km. Toen we Balk verlieten kwamen we door een tunnel waar de wanden fraai versierd waren met graffiti-schilderingen. We kwamen nog door Ruigahuizen en bewonderden er de begraafplaats met klokkestoel. De Luts werd weer opgezocht en volgden deze nu ruim een km. Via huize Kippenburg werd Oudemirdum weer bereikt. 300 meter voor de finish besloten we de tocht af te breken. Aan achtervolgende wandelaars gaven we onze naam en startnummer door om ons af te melden. We stonden namelijk bij een bushalte om 16.50 uur en 5 minuten later zou de uurbus naar Heerenveen vertrekken.
We vonden dat bij deze tocht vrij veel lange wegen inn de route zaten en meerdere keren volgden we fietspaden langs verkeerswegen. Toch willen we de organisatie hartelijk danken voor deze tocht. Voor mij was dit de laatste tocht van het seizoen 2017/2018. Ook op 9 juni, als de lustrumtocht vanuit Kropswolde wordt georganiseerd, ben ik er niet bij.
Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.
Henri Floor