Groote-, Strabrechtse- en Stratumsche Heide tocht

Op woensdag 7 maart 2018 organiseerde Wandelpool een 25 km lange rondwandeling vanuit Geldrop. De start was bij het NS station. Ik had in Eindhoven, op weg naar Geldrop, een overstaptijd van ruim een half uur. Ik had dus een half uur te vroeg kunnen aankomen. Ik wist echter dat er op station Geldrop niet veel te beleven valt. Daarom bleef ik ruim een half uur op station Eindhoven. Toen ik vervolgens op tijd in Geldrop aankwam, bleek dat een andere wandelaar een vertraging van een half uur had opgelopen waar opgewacht werd. Alles bij erlkaar had ik dus theoretisch een uur later van huis kunnen gaan.

De start werd in westelijke richting verlaten. In Hoog Geldrop kwamen we langs de Maria en Brigida kerk. Op een gebouw zagen we een mooie muurversiering. De versiering leek op een soort ster, maar had 8 hoeken. Er stond o.a. Papevoort op. Na de Rielsedijk werd de Gijzenrooiseweg gekruisd. Het eerste natuurgebied waar we doorheen liepen was de Gijzenrooische Zegge. Deze ging over in de Stratumsche Heide.

We staken de A67-snelweg over. Voor de brug lagen twee grote en dikke boomstammen die er voor zorgden dat de brug alleen door wandelaars en fietsers overgestoken konden worden. Nu bevonden we ons op de Groote Heide. Bij een klein vennetje verlieten het doorgaande fietspad. Na het Kleine Huisven zetten we koers naar de Willemshoeve. Hier lieten een vijftal ezels zich horen. Vier van hen zette ik fraai op de foto.

Ik was in het bezit van de GPS route van de te lopen wandeling. Op een gegeven moment constateerde ik dat de organisator van deze tocht van de route afliep. Bij navraag bleek dat zijn GPS op een splitsing de te lopen route niet zo snel had aangegeven. Hij zei nog dat hij niet eerder met een wandeling had meegemaakt dat medewandelaars constateerden dat ze van de geplande route afliepen. Met deze wandeling liepen we later nog tot driemaal toe iets anders. Bij de tweede keer vond ik dat beslist niet erg, want daardoor liepen we nu een korter traject op een asfaltweg. Dat was nabij het punt waar die vijf ezels in een wei aan het balken waren.

Delen van de Groote Heide hebben ook nog afzonderlijke namen. Zo liepen we nog langs "De Oeffels" en "Philips landen". Bij Café De Boerderij, Stal van Meijl, hadden we de grote rust. Hier zaten we met z'n dertienen aan een grote tafel. We dronken er koffie of thee en we mochten ons brood er opeten. Na de grote rust, die op 12 km was, staken we een spoorlijn over en even later ook de Geldropseweg. Aan een boom zagen we nog een pijl van de avond4daagse Heeze zitten.

Daarna liepen we door de buurtschappen De Zegge en Rul naar de Kleine Dommel. Na een kleine 2 km over asfaltwegen gelopen te hebben werd de Strabrechtse Heide bereikt. Hier was het weer volop genieten, ondanks de soms lange wegen. We kwamen nog een tweespan rijtuig tegen. De A67 snelweg werd weer overgestoken en Geldrop werd bereikt, althans het buitengebied. Want er volgende nog een paar fraaie paden waaronder een mooi pad langs de Kleine Dommel.

Rond vier uur werd het centrum van Geldrop bereikt. Toen de klok van de Sint Brigidakerk 4 uur sloeg, spoedden wij ons naar het treinstation. Om 16:07 uur werd op station Geldrop omgeroepen dat de trein van 16:08 deze dag niet reed. Een paar medewandelaars zagen vanaf het perron een paar stoelen bij een gebouw staan. Mogelijk dachten ze dat daar een café was. Wij bleven wat langer op het perron staan. Er kwam een witte bus aanrijden en de chauffeur riep even later dat hij naar station Eindhoven reed. Op station Eindhoven kwamen we om 16:30 uur aan zodat we met de trein van 16:37 uur huiswaarts reden. Op het spoor waren tussen Weert en Eindhoven problemen. Omdat we nog zeven minuten over hadden, wilden we nog een beker koffie kopen. De Kiosk op het perron waar de trein vertrok was dicht. Snel liepen we naar een ander perron. Daar kregen we de koffie gratis. Dat had te maken met de problemen op het spoor tussen Weert en Eindhoven

Het was een mooie wandeling geworden. Doordat de zon deze dag niet scheen, werden de gemaakte foto's niet zo mooi als dat de zon wel had geschenen.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor