NS wandeling Warnsborn
Op maandag 5 maart 2018 liepen wij de NS wandeling Warnsborn. Deze tocht loopt van NS Arnhem via NS Oosterbeek naar NS Wolfheze. Het was al weer negen dagen geleden dat wij voor het laatst een wandeling liepen. Het koude weer met harde oosten wind was hier debet aan. Rond kwart voor tien kwamen we bij station Arnhem aan. Bij de Kiosk kochten we een koffie. Daarna verlieten we het station aan de noordzijde. Coos volgde de route aan de hand van de routebeschrijving. Ikzelf deed dat met de GPS aan de hand van de route zoals wij die op 4 april 2015 liepen. Zoals gezegd was het heel koud geweest. Daardoor lag er nog ijs op de vijvers. Sommige gedeelten in de schaduw waren ook nog glad. Al na een paar honderd meter na de start werd Park Sonsbeek bereikt. We liepen vlak langs De Witte Watermolen. Voor de boerderij stroomde het water als een waterval. We volgden de Sint Jans beek en kwamen snel daarna langs Het Nederland Watermuseum. Ook hier was een waterrad waarover het water stroomde. In het rad zaten klompen ijs.

Na de Fonteinvijver liepen we langs het Sonsbeek Paviljoen. Na de Kleine Waterval en de Grote Waterval liepen we langs de Grote Vijver. Na restaurant De Boerderij greep Coos mijn hand vast. Want er was een passage dat glad was. We bleven de Zypendaalseweg nu een tijdlang parallel volgen en kwamen langs het prachtige Huis Zypendaal. Daarna kwamen we nog langs Huize Casa Bianca. We staken de Schelmseweg over en dwaalden door bosgebied Schaarsbergen naar de gelijknamige plaats.

Na Schaarsbergen werd landgoed Warnsborn bereikt. Hiernaar is deze wandeling vernoemd. Langzaamaan werd nu koers gezet naar hotel restaurant Groot Warnsborn. Voor het hotel restaurant stond een groot schaakbord. Wij lieten ons twee Latte Macchiato's goed smaken. In de tuin van het hotel stond een eik waaromheen een hekwerk stond met daarop de tekst Frederiks-eik 1932-1963.

We kwamen bij een paar vennetjes bij een splitsing waar de gemarkeerde roude RD aangaf en onze routebeschrijving en GPS route LA. We waren vergeten om vooraf naar de wijzigingen te kijken maar we besloten nu de GPS route te volgen. Het bleek dat de route was aangepast vanwege een drukke oversteek. De officiŽle route liep nu naar verkeerslichten waar veilig overgestoken kon worden.

We kwamen bij een bankje en besloten nog even te rusten en wat te eten. Want onze boterham opeten bij een 4-sterren hotel kon natuurlijk niet. Nu zetten we koers naar de Airborne begraafplaats te Oosterbeek. We staken de spoorlijn over met uitzicht op station Oosterbeek.

Oosterbeek werd in westelijke richting verlaten Nu zetten we koers naar de Wolfhezer bossen. Dit is en was een prachtig natuurgebied. Hier stromen beekjes door die in het landschap flinke geulen had uitgeschuurd. Later staken we nog de A50-snelweg over via een ecoduct. Nu was het niet ver meer naar station Wolfheze. Met de trein reden we huiswaarts.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor