Bijloop en Turfvaart tocht
Op zaterdag 24 februari 2018 organiseerde WS78 de Bijloop en Turfvaart tocht. De start was vanuit de kantine van Atletiek en Recreatiesport Vereniging Achilles te Etten-Leur. Er werd deze dag een 20, 40 en 60 km georganiseerd. We hebben vooraf overwogen om de 60 km route te lopen. Maar dan moesten we wel om 7 uur starten. Daarop besloten we in Etten-Leur een hotelletje op te zoeken. Een week voordat deze tocht plaatsvond deden we mee met een 40 km tocht van de OLAT vanuit Soerendonk. Omdat ik over die wandeling 8 3/4 uur deed, besloot ik deze dag toch maar de 40 km route te lopen. De starttijd van de 40 km route was vervroegd naar 8-9 uur. Maar toen we even na 7 uur bij de start aankwamen, konden we al meteen starten. We besloten toch te wachten tot rond half acht, het tijdstip dat de zon opkomt.

Het was deze dag behoorlijk koud. Bij de start was het rond de -5. Maar de wind maakte het extra koud. De start werd in zuidelijke richting verlaten. Na oversteek van de spoorlijn dwaalden we nog een tijdlang door de bebouwde kom. Nadat we de A58-snelweg waren overgestoken werd het echt rustig. We liepen ruim 2 km over de Hoge Vaartkant. De weg was aanvankelijk een grintweg, Zo te zien lag de weg er zodanig bij dat deze zal worden geasfalteerd.

Na de Rijsbergseweg liepen we langs de rand van een groot ingezaaid grasveld. We staken via een houten brug een meer over en kwamen op het Schuitvaartjaagpad uit. Door bosgebied Schuitvaart werd de soep/koffiepost bereikt op 11 km. Deze was gelegen in een Vlaamse Schuur. We lieten ons de goulashsoep goed smaken. Toen we naar deze rustpost liepen, hadden we het plan om hier eens flink te rusten. Maar net toen we de soep ophadden, liepen we al weer verder. Hier was de splitsing met de 20 km route.

Na deze rust liepen we langs het 228 ha grote proefgebied van Water Conservering 2e generatie. Op de hoek van de Ettenseweg met de Pater Taksweg te Rijsbergen kwamen we langs een kruisje. Het naast staande infobord was gedeeltelijk afgebroken, zodat we daar maar geen foto van hebben gemaakt. Daarna kwamen we in natuurgebied Vloeiweide. Op 21 km was de grote rust in Herberg in den Anker bij een golfterrein.

Na deze rust werden we ingehaald door een paar snelle wandelaars. Ze waren verbaasd ons te zien, want ze hadden ons al eerder ingehaald, maar dat was voor de grote rust. We bleven nog even over het grondgebied van Rijsbergen lopen alvorens de Turfvaart te bereiken en er vlak langs te lopen. Op het graspad langs de Turfvaart hadden we aan onze rechterhand zicht op de meanderende Bijloop.

Verderop liepen we opnieuw langs de Turfvaart. Nu was deze veel breder en er graasden Schotse Hooglanders langs de oevers. De Bijloop werd overgestoken en na het Padvindersven werd op 30 km de koffiepost bereikt. Op 36 km was nog de fruitpost bij tennisvereniging Etten. De fruitpost was hier in de kantine gevestigd. De laatste 3 km van de route voerde door de bebouwde kom van Etten-Leur naar de finish. Wij waren om 7.35 uur gestart en om 15.30 uur gearriveerd bij de finish. Voor ons doen was dat aan de snelle kant. Het grootste deel van de route was verhard. Niet alleen asfalt en klinkerwegen maar ook bevroren zandwegen en -paden. Het IVV-nummer was 16647.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor