Groote Heide tocht met OLAT vanuit Soerendonk

Op zaterdag 18 februari 2018 organiseerde OLAT de Groote Heide tocht. De start was vanuit Woetz op camping Soerendonk te Soerendonk. We hadden in Soerendonk bij een Bed and Breakfast adres overnacht. In het B&B overnachtte ook nog een andere wandelaarster. Het B&B-adres lag 2½ km van de start af. Heel fijn was het dat we met de auto naar de start werden gebracht.

Rond kwart voor acht kwamen we bij de start aan en we zagen al meteen bekenden. Even voor acht uur begaven wij ons op pad. Het had 's nachts een paar graden gevroren en bij de start vroor het nog licht. Bij de Strijperdijk staken we bij een kruisje over. Dit kruisje was ter nagedachtenis aan Antoon Meurkens (1912-1944). Hij werd door de Duitsers vermoord. Daarop betraden we natuurgebied De Heide. Normaliter is dit al een mooi natuurgebied. Maar door de vorst waren grassen en takken van bomen en struiken prachtig wit uitgeslagen. De bebouwde kom van Soerendonk werd bereikt. Lopend over de zandweg 't Schutje kwamen we langs ons overnachtingadres.

De bebouwde kom van Soerendonk werd verlaten bij natuurgebied Het Goor. Bij een bord van het Leenderbos maakte ik een foto waar ook enkele wandelaars op stonden. De voorste wandelaar, die kennelijk dacht dat ik een foto van hem maakte, zei "weet je wat dat kost"? Ik zei meteen voor de grap dat het 5 euro kostte. Daarop werd de Groote Heide bereikt. Prachtig was het ook hier met de bevroren rijp. De route voerde voor ons hier tussen kleine paarden door naar de eerste wagenrust. We aten hier een paar besmeerde boterhammen met kaas en dronken een kop koffie. Tegen een kort geleden tot lid van verdienste benoemde dame zei ik dat ik niet van OLAT gewend ben dat we nu al 6 km verhard liepen. Ik zei er wel gauw bij dat door de vorst de wegen en paden door de vorst verhard waren.

Verder dwaalden we over de Groote Heide in de richting van de Achelse Kluis. Voor ons kwamen sommige trajecten bekend voor. Voor de wandelgroep Wandelen op Dinsdag van de OLAT heb ik voor dinsdag 9 oktober 2018 een route uitgezet vanuit Leenderstrijp. En daar liepen we nu trajecten tegengesteld van. Bij de Achelse kruis was een gedenkplaats van de Dodendraad. Toen we om 10.15 uur bij de Achelse Kluis aankwamen was het behoorlijk druk en besloten we verder te lopen. We werden even later ingehaald door een wandelaar uit Eindhoven. Hij was om 9.45 uur voor een gesloten deur bij de Achelse Kluis aangekomen. Deze ging echter pas om 10.00 uur open.

De Achelse Kluis werd over de Abdijweg te Leende verlaten. Na oversteek van de Tongelreep bleef de straatnaam Abdijweg, maar bevonden ons nu in Valkenswaard. Na een bospassage werd de Maastrichterweg bereikt en even gevolgd. Er kwam hier net een carnavalswagen langs. Bij een picknickbank op 14 km hadden we een rust. De picknickbank stond mooi in het zonnetje. Nu werd koers gezet naar de Malpiebeemden. We kwamen uit op de Dorpsstraat tussen Borkel en Schaft.

We kregen zicht op de Sint-Servatiuskerk te Borkel. Ook bij Borkel staken we de Dommel over en volgden deze ongeveer een km. Door natuurgebied Dommeldal werd buurtschap Achterste Brug bereikt. Hier was weer een verzorgingspost. De afgelegde afstand bedroeg hier 20 km. Na de rust werd het schitterende natuurgebied Plateaux Hageven bereikt. Even na een uitkijkpost werd de grens met België bereikt en overgestoken. Nu dwaalden we een tijdlang min of meer parallel aan de Dommel en ten westen van Neerpelt en Hamont-Achel. Daarbij liepen we door het Kattebos dat langs de Prinsenloop ligt. Nabij "Politie Honden, De Heide Speurders-Achel" was nog een stroomversnelling in de Prinsenloop. De doorgaande weg van Valkenswaard naar Achel werd bereikt en overgestoken.

Nu zetten we koers naar Domein De Bever. Het gelijknamige café restaurant werd na 28 km bereikt. Op weg hier naar toe hadden we al veel dagjes mensen zien lopen vanwege het mooie zonnige weer. Met de gedachte dat het bij het café restaurant druk kon zijn, besloten we op een vrij bankje te rusten en wat te eten en te drinken. We staken de Warmbeek over en dwaalden nu door natuurgebied Rozendaal. Nederland werd weer bereikt bij de Groote Heide. Op 35 km werd de laatste wagenrust bereikt. Dit was de soeppost. Maar de aspergesoep was op. Bouillon konden we wel krijgen. We besloten dan maar warme chocolade te nemen.

Net toen we verder wilden lopen, kwam een bekende wandelaar aangelopen die een uur na ons was gestart en wel om 9 uur. Hé meer Floor, ben je weer eens naar het zuiden afgezakt, zei hij. Ik loop niet zo vaak tochten van deze winterserie omdat ik meer een zaterdag-wandelaar ben. Ik zei dat mijn vorige tocht Eindhoven was. O, dat is al wel weer 3 jaar geleden. Maar, zei ik, ik loop wel vaak tochten van Wandelen op Dinsdag.

Na het Langbosch werd de bebouwde kom van Soerendonk weer bereikt. In de voortuin van een huis stond de aankondiging: "Hoera, we hebben er weer een Oelewappertje bij". Soerendonk werd doorkruist. Ruim voor kasteel Cranendonck sloegen we af, maar wij besloten het kasteel van dichtbij te aanschouwen. Door natuurgebied De Heide werd de finish bereikt om 16.40 uur. Omdat we ons wandelboekje vergeten waren mee te nemen, hoefden we dit dus niet te laten afstempelen. We besloten meteen door te lopen naar de bushalte. Samen met een medewandelaarster reden we met de bus van 17.02 uur naar Eindhoven en daarna verder huiswaarts.

Het was een schitterende tocht geworden. We danken de organisatie hartelijk voor deze tocht.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor