Strabrechtse Heide tocht vanuit Someren

Op dinsdag 13 februari 2018 organiseerde de OLAT de Strabrechtse Heide tocht. De start was vanuit Huize Witven te Someren. Er waren twee lussen uitgezet. De eerste lus was 12 km lang en de tweede 9 km. Zodoende was de grote rust ook op de startlocatie. Na de start dwaalden we lange tijd over de Lieropsche- en Strabrechtse Heide. Daarbij kwamen we langs het Starven, het Beuven, 's-Heerenven, de Galgenberg met een zandvlakte, het Mosven en opnieuw het grote Beuven. Bij de Hoenderboom hadden we zicht op het Grafven en talrijke Schotse Hooglanders.

Bij de Hoenderboompaal kwamen vanouds vijf gemeenten bij elkaar: Heeze, Maarheeze, Someren, Lierop, en Mierlo. Nu zij dat de gemeente Heeze-Leende en Someren. De hoenderboompaal, die hier staat, is niet de oorspronkelijke, maar een kopie. Dichtbij de Joenderboompaal ligt het Grafven. Hier zou in 1595 een aantal vrouwen vermoord, die beschuldigd waren van hekserij. In het midden van de Strabrechtse Heide ligt de Galgenberg, een klein stukje open stuifzand, dat door beheersmaatregelen in stand wordt gehouden om de typische flora en fauna te bewaren. Er groeit onder andere spurrie, schapengras en bunt. De Strabrechtse Heide telt een groot aantal vennen. De meeste zijn ooit door uitwaaiing ontstaan. Het grootste ven, het Beuven, is zowel voor vogels als om de plantegroei van veel belang. Het groeide vroeger door de aanvoer van voedselrijk water uit de Peelrijt snel dicht met riet. Om dit tegen te gaan is een verbinding gegraven tussen Peelrijt en Kleine Aa, om dit voedselrijk water af te voeren. De Witte Loop, zoals de Peelrijt na doorstroming door het Beuven heet, stroomt door de hei naar de Kleine Dommel.

Tijdens de rust, waar de meeste wandelaars genoten van een heerlijke kom tomatensoep voor 1.70, speelde onze muzikant op de piano. Aan het einde van de rust probeerde een van de wandelaars een lied ten gehore te brengen, dat niet geheel feilloos verliep, maar die wel voor meer sfeer zorgde. Na de rust voerde de route over de Somerensche Heide. Daarbij staken we nog het beekje Peelrijt over. Ook kwamen we nog langs het fraaie Keelven.

De Peelrijt begint bij de Dertiensedijk nabij Someren-Heide. Het beekje stroomt door het Beuven, waarna zij verdergaat als Witte Loop. De gemeente Someren heefr plannen om in recreatiegebied Heihorsten de Peelrijt tussen de Peelrijtweg en de Provinciale weg te laten meanderen door een nieuw aan te leggen golfbaan-complex.

Het was weer een hele mooie route geworden. Het was deze dag een zonovergoten mooie dag geworden. Met de eerste lus deden 76 wandelaars mee. Daarna was het aantal wat minder omdat sommigen 20 km te ver vinden.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor