Midwinterhoorntocht uit Dalfsen

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 december 2017 organiseerde GreenShoes Dalfsen de Midwinterhoorntocht. De voorgaande weken hadden wij wandelaars over deze tocht horen spreken. Wij hadden deze tocht al eens gelopen, maar we dachten dat deze tocht niet ook op vrijdag werd georganiseerd. Voor zaterdag 30 december hadden we al een tocht op het programma staan en derhalve besloten we deze tocht op de vrijdag te lopen.

Met het openbaar vervoer reden we naar station Dalfsen. Voor het station stond een busje en een auto van de organisatie om wandelaars naar de start te brengen en daar maakten wij ook gebruik van. De start was bj Restaurant Speeltuin Madrid. Na aankomst bij de start schreven wij ons in. We kregen twee consumptiebonnen mee. Daarna begaven we ons op pad. We waren bepaald niet de eerste, want er stonden talrijke auto's bij de start. Maar vooralsnog was het niet druk op de route.

De wandeling voerde eerst over landgoed Hessum. Nabij Huize Hessum stonden de eerste hoornblazers. Op het grondgebied van de gemeente Ommen staken we de Vilsterseweg over. Er stond hier een verkeersbegeleider zodat we veilig konden oversteken. Nu dwaalden we een tijdlang over landgoed Vilsteren. We werden nog ingehaald door de voorzitter van WS78 samen met zijn vrouw.

We staken de spoorlijn Zwolle-Ommen tweemaal over. Op 8 km hadden we nabij Vilsteren een rust. We lieten ons een kommetje erwtensoep met schijfjes worst goed smaken. We hadden ieder 2 consumptiebonnen gekregen. Er was niet specifiek vooraf gezegd waarvoor je die bonnen kon gebruiken, want verderop in de wandeling konden we ook nog glühwein krijgen. Omdat de erwtensoep zo goed smaakte, besloten we er nog een te nemen.

Nu zetten we koers naar de Overijsselse Vecht. We waren nog steeds bezig om rondom Vilsteren te lopen. We kregen een molen en een kerktoren in zicht. Daar in de buurt was de samenkomst met de 8 km route. Toen we op dat punt aankwamen was het niet meteen duidelijk welke kant we op moesten. Hier stonden ook weer een paar midwinterhoornblazers. Een vrouwelijke midwinterhoornblazer zei triomfantelijk: vrouwen kunnen het ook.

Opnieuw liepen we naar de Overijsselse Vecht. Een bordje meldde voor gladheid. Door een hoogwaterstand, had dit pad recentelijk onder water gestaan. In buurtschap Hessum konden we een glaasje glühwein krijgen. Er stond daar zo'n lange rij wachtende, dat we besloten om door te lopen. Wat waren we blij dat we bij de eerste post ook de tweede bon hadden gebruikt. Daarna was het niet ver meer naar de finish. Het was een mooie wandeling geweest.

We lieten ons na afloop met een busje van de organisatie terug naar station Dalfsen brengen. Een van de medepassagiers vertelde dat zij in Dalfsen woont. Omdat het centrum van Dalfsen aan de overkant van de Overijsselse Vecht ligt en de startlocatie ook nog eens een eind van het station van Dalfsen ligt, vond zij het makkelijk om ook gebruik te maken van autovervoer.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor