Lopend Vuurtje wandeltocht

Op woensdag 29 november 2017 organiseerde de SOP de "lopend vuurtje" tocht. De start was vanuit de kantine van de brandweerkazerne te Driebergen. Even na 10 uur begaven we ons op pad. Driebergen werd verlaten door de nieuwbouwwijk De Groene Tuinen. Daarna kwamen we bij het voormalige klooster Arca Pacis. Tegenwoordig heet dit Broekbergen.

Het voormalige Kloostercomplex Arca Pacis is in januari 2008 als particulier bezit in eigendom gekomen van de familie Den Boon. Deze voormalige buitenplaats Broekbergen is erkend als Landgoed in het kader van Natuurschoonwet (NSW) in de categorie Historische Buitenplaatsen. De familie Den Boon wil het verwaarloosde complex weer in oude glorie herstellen, de historische tuin en het Rijksmonumentale Hoofdhuis restaureren als buitenplaats en de lelijke bebouwing (carrés) uit 1964 verbouwen en vervangen door passende nieuwbouw. Bij de restauratie en nieuwbouw van Broekbergen wordt getracht zowel recht te doen aan de ca. 120 jaar dat het een klooster is geweest, als aan de ca. 175 jaar dat het een lusthof/buitenplaats is geweest.

Daarna volgden we een traject van het Aderwinkelpad. Dit zand/graspad was behoorlijk modderig en er lagen talrijke plassen. We kwamen uit op de Langbroekerdijk en volgden deze ruim een km. Daarna sloegen we af over de Zwarte weg. Ook deze was flink modderig. Aan het einde van de Zwarte weg hadden we 5 km afgelegd en dus tijd voor een korte pauze. We kwamen uit op de Gooijerdijk waarvan het eerste deel onverhard was.

Nabij kasteel Leeuwenburg sloegen we af en over de Vossensteinseweg werd Palmstad bereikt. Hier was op 7 km een wagenrust. Aan het einde van de pauze zei de uitdeler dat we gerust nog een koek voor onderweg konden nemen. Dat lieten we niet onbeantwoord. We staken de provinciale weg N225 over. Over de Stamerweg liepen we nu maar en langs de Mariniers Kazerne Doorn. Verderop liepen we nog over landgoed Beukenrode.

We staken de Arnhemse Bovenweg over en vervolgden de Stamerweg tot aan Austerlitz weg. Deze laatst genoemde weg leidde ons langs Bos Broekweg. We kwamen bij het hekwerk van camping het Grote Bos te Doorn. Dit hekwerk volgden we ruim een km, waarbij het eerste deel flink modderig was. Bij de hoofdingang van het Grote Bos sloegen we af en dwaalden door het Mollebos. Daarbij kwamen we door een laagvlakte die op het diepste gedeelte begroeid was met grassen. In betere tijden was dit een meertje.

We kwamen bij de Traaiweg te Driebergen uit en liepen onder de A12-snelweg en de spoorlijn door. Landgoed Bornia werd bereikt. Met onze wandeling ging het bos over is boswachterij Austerlitz. In Austerlitz was de grote rust op 15˝ km bij 't Trefpunt. Wij waren hier bekend en kozen voor café restaurant Het Plein dat vlakbij was gelegen en waar we vermoedelijk rustiger konden zitten. We lieten ons hier twee Latte Macchiato's goed smaken.

Na een rust van een half uur vervolgden we ons pad. Nu dwaalden we een tijdlang door boswachterij Austerlitz. We kwamen bij het hekwerk van het KNVB-centrum te Zeist en volgden dit ruim een km. Daarna zetten we koers naar de schaapskooi. Het bosgebied ten noorden van de spoorlijn en de A12-snelweg werd ingewisseld voor het bosgebied ten zuiden van de spoorlijn en de A12-snelweg. Daarna liepen we nog over de Zwitserse brug.

We staken de drukke Arnhemse Bovenweg over en brachten nu een bezoek aan de heidetuin. Daarna kwamen we bij de Mariagrot. Hier konden we een waxinelichtje plaatsen waar volop gebruik van werd gemaakt. Nu was het niet ver meer naar de finish. Een oude brandweerwagen stond buiten en bewonderden we deze van alle zijden. Hiermee was een einde gekomen aan deze geslaagde wandeling. Er waren ongeveer 133 deelnemers.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor