de dag van Heino

Sallandse Wandel Vierdaagse, woensdag 25 oktober 2017

Op woensdag 25 oktober 2017 was het bij de start droog. Dat lokte al meteen om wat meer foto's te maken. Voordat Raalte werd verlaten, kwamen we onder andere langs De Plas kerk, de Heilige Kruisverheffings basiliek en de Christus Pantocrator van de Vrij-Katholieke Kerk. We staken de spoorlijn over. Op 3 km was al de eerste rustpost bij Gasterij De Naober. Hier stonden twee personen met een gezichtmasker op achter hun rollators en deelden koekjes uit. Over het onder andere lange Wooldbroekpad werd Omni Mobilae bereikt. Dit is een stoer en gezellig onderkomen waar de open haard brandt. De afgelegde afstand bedroeg hier 7,8 km. Lang verbleven we hier niet, want we hadden afgesproken dat deze dag onze eerste rust op 9,5 km was bij een mobile post. Er volgde nu een heuvelig parkoers.

Rond half elf kwamen we bij de mobile post aan. Dat was ook het tijdstip dat de soep verwacht werd, maar helaas, de aanvoer had vertraging opgelopen. De verzorgingsposten werden gerund door medewerkers van hotel De Zwaan te Raalte.. Wij liepen in de achterhoede van de 30 km. Het feit dat de soep pas om half elf werd verwacht geeft aan, dat de 40 km lopers en de meeste 30 km lopers hier geen soep konden krijgen. Kennelijk was dit alleen voor de 20 km lopers weggelegd. Hier was ook de splitsing met de 20 km lopers.

We haalden nog een groep wandelaars in waarvan we er drie kenden. Het waren bekenden van de OLAT wandeltochten op dinsdag. Op weg naar de volgende rustpost kwamen we tot twee maal toe door koeienstallen. Ook zagen we een varken met een stuk of acht kleintjes. Op 16,5 km was een rustpost bij de Twentseweg 12 te Heino. De soep was hier op. Bij de vorige post was de soep nog niet gearriveerd en nu was deze op, helaas. We troffen het hier dat van de enkele overdekte zitplaatsen, die er waren, wij beiden overdekt konden zitten. Want even later begon het wat te regenen.

Verder liepen we naar en langs het Overijssels kanaal. Over de Den Alerdinckweg werd Kasteel Alerdinck bereikt. Daarna liepen we een eind langs de Kolkwetering. Nu werd de N35/Zwolseweg bereikt en een eind gevolgd. Op 22,1 km was een rustpost bij Landgoed Old Heino. Ook hier was de soep op. Twee km verderop werd Heino bereikt. Vlak voor de grote Nederlands Hervormde kerk was een controlepost. Daar werden we naar links verwezen over een rode loper. Maar de pijl stond naar rechts. Daarop zei iemand van de organisatie dat het niet uitmaakte of je links of rechts langs de kerk liep. Omdat wij op 22,1 km al gerust hadden, rustten we hier op 23,9 km niet.

Na Heino liepen we opnieuw een eind langs de N35. Nu heette deze weg Heinoseweg omdat we ons nu in Raalte bevonden. Langs deze weg was op 28,4 km nog een rust bij manege Tivoli-Zwartjens. Hier waren talrijke paardenstallen waar we langs konden lopen. Nadat we de spoorlijn waren overgestoken liepen we langs het opvallende WestCord hotel. Dit hotel ziet er van buiten uit als een groot vakwerkhuis. Dat was ook ons onderkomen tijdens deze vierdaagse. We kwamen langs een monument van 25 jaar Overijsselsche Lokaalspoorwegmaatschappij Deventer-Ommen (OLDO). Door parken werd de finish bereikt. De afgelegde afstand bedroeg 32,2 km en dat was de langste afstand van deze vierdaagse.

Klik HIER voor de betekenis van de buttons die boven aan dit verslag staan.

Henri Floor